Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman wil hoger sociaal minimum: niet meer pleisters plakken

Ombudsman wil hoger sociaal minimum: niet meer pleisters plakken

DEN HAAG (ANP) - Het 'sociaal minimum', wat iemand volgens de overheid minstens nodig heeft om van rond te komen, moet omhoog wat de Nationale ombudsman betreft. "De standaard moet hoger", zegt ombudsman Reinier van Zutphen na de aanbieding van zijn jaarverslag in de Tweede Kamer. Hij wil dat de overheid stopt met "pleisters plakken", met allerlei kleine regelingen. "Als je pleisters moet plakken, zitten er wonden onder."

De ombudsman zag in 2022 een groeiend aantal burgers dat moeite heeft om de rekeningen te betalen. Onder meer vanwege de inflatie en de nasleep van de coronacrisis was armoede in Nederland (zowel Europees als Caribisch) "een rode draad in het werk van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman".

Maar ook in 2023 blijft de ombudsman zorgen houden over mensen met te weinig geld, zegt Van Zutphen desgevraagd. Dit terwijl het kabinet juist het aantal mensen in armoede flink wilde verminderen. In maart becijferde het Centraal Planbureau (CPB) dat zo'n 815.000 mensen onder de armoedegrens leven. Zonder extra steunmaatregelen volgend jaar worden dat er bijna 1 miljoen, waarschuwde het CPB.

Ingewikkelde regelingen

Vooral zelfstandige ondernemers, vluchtelingen met een verblijfsstatus, jongeren met een beperking en jongeren in de bijstand zijn financieel kwetsbaar. De situatie van mensen die onder deze groepen vallen is vaak onzeker, en ze hebben vaak weinig financiële buffers. "Bij een crisis lopen zij meer risico op het verlies van hun werk en op langdurige schulden", schrijft de ombudsman in zijn jaarverslag.

Het beleid voor mensen met een kleine portemonnee hangt te veel aan elkaar van ingewikkelde regelingen. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering zijn "de helft van hun tijd bezig dingen aan te vragen of te verantwoorden", zegt Van Zutphen. Hij zegt in zijn jaarverslag dat de overheid "tijd voor de burger" moet maken. Onder meer door te luisteren, en minder haastig beleid te maken. Ook de Algemene Rekenkamer waarschuwde al voor gevolgen van regelingen die onder grote tijdsdruk tot stand komen. Vorig jaar werd op Prinsjesdag bijvoorbeeld een prijsplafond aangekondigd. Het plafond kost miljarden, en er werd nog tot de ochtend van Prinsjesdag aan gewerkt.

Regelingen waar de overheid te weinig tijd voor heeft genomen, zijn vaak "ondoordacht", vindt Van Zutphen. De overheid moet bij het maken van beleid bovendien veel beter luisteren naar de burger.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden