Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman: te veel obstakels noodopvang veteranen

Ombudsman: te veel obstakels noodopvang veteranen

DEN HAAG (ANP) - Veteranen die noodopvang zoeken, komen te veel obstakels tegen. Dat schrijft de Veteranenombudsman woensdag in een rapport. "Door de manier waarop de noodopvang nu is geregeld, voelen veteranen zich in de steek gelaten", aldus de ombudsman.

De overheid heeft een bijzondere zorgplicht voor veteranen, geeft de ombudsman aan. Veteranen kunnen door hun uitzending lichamelijke of psychische klachten krijgen, waardoor ze soms niet meer in hun eigen huis kunnen blijven en dringend tijdelijk een andere plek nodig hebben. Wie dat niet lukt, kan een beroep doen op Defensie of het Nederlands Veteraneninstituut.

Volgens Veteranenombudsman Reinier van Zutphen is onder meer onduidelijk welke instantie de regie heeft bij noodopvang en weten zowel veteranen als hun familie en hulpverleners vaak niet waar zij terechtkunnen. Instanties verwijzen over en weer naar elkaar. Gevolg is dat veteranen soms noodgedwongen zijn aangewezen op de daklozenopvang, aldus de ombudsman.

Het Veteranenloket neemt daarnaast alleen hulpverzoeken aan van veteranen zelf of hun partners. "Terwijl vaak ook anderen in hun directe omgeving, zoals familie, buren, dienstmaten of vrienden, heel goed kunnen inschatten of een veteraan hulp nodig heeft", oordeelt Van Zutphen. Ook zijn onder meer de wachttijden lang, zijn er te weinig opvangmogelijkheden met een langere duur dan twee weken en wordt er verschil gemaakt tussen veteranen met en zonder een erkende dienstverbandaandoening.

In het najaar bekijkt de ombudsman hoe de minister zijn aanbevelingen heeft uitgevoerd.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

2 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

9 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

12 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

14 uur geleden