Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman: te veel obstakels noodopvang veteranen

Ombudsman: te veel obstakels noodopvang veteranen

DEN HAAG (ANP) - Veteranen die noodopvang zoeken, komen te veel obstakels tegen. Dat schrijft de Veteranenombudsman woensdag in een rapport. "Door de manier waarop de noodopvang nu is geregeld, voelen veteranen zich in de steek gelaten", aldus de ombudsman.

De overheid heeft een bijzondere zorgplicht voor veteranen, geeft de ombudsman aan. Veteranen kunnen door hun uitzending lichamelijke of psychische klachten krijgen, waardoor ze soms niet meer in hun eigen huis kunnen blijven en dringend tijdelijk een andere plek nodig hebben. Wie dat niet lukt, kan een beroep doen op Defensie of het Nederlands Veteraneninstituut.

Volgens Veteranenombudsman Reinier van Zutphen is onder meer onduidelijk welke instantie de regie heeft bij noodopvang en weten zowel veteranen als hun familie en hulpverleners vaak niet waar zij terechtkunnen. Instanties verwijzen over en weer naar elkaar. Gevolg is dat veteranen soms noodgedwongen zijn aangewezen op de daklozenopvang, aldus de ombudsman.

Het Veteranenloket neemt daarnaast alleen hulpverzoeken aan van veteranen zelf of hun partners. "Terwijl vaak ook anderen in hun directe omgeving, zoals familie, buren, dienstmaten of vrienden, heel goed kunnen inschatten of een veteraan hulp nodig heeft", oordeelt Van Zutphen. Ook zijn onder meer de wachttijden lang, zijn er te weinig opvangmogelijkheden met een langere duur dan twee weken en wordt er verschil gemaakt tussen veteranen met en zonder een erkende dienstverbandaandoening.

In het najaar bekijkt de ombudsman hoe de minister zijn aanbevelingen heeft uitgevoerd.

Meer uit Binnenland

Nieuwe getuige verklaart op laatste moment in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B presenteerde het Openbaar Ministerie donderdag een nieuwe getuigenverklaring. De getuige heeft woensdagavond een verklaring afgelegd bij de politie, zei de officier van justitie bij aanvang van de tweede zittingsdag.

35 minuten geleden
NS: minder treinen van en naar Leiden door defect

LEIDEN (ANP) - Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend minder treinen en treinen zijn vertraagd, meldt de NS. Reden is een defecte bovenleiding.

46 minuten geleden
Marechaussee onderschept meer valse documenten

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

57 minuten geleden
Basisscholieren kregen minder vaak vwo-advies na doorstroomtoets

DEN HAAG (ANP) - Kinderen in groep acht van de basisschool hebben na de doorstroomtoets minder vaak een advies gekregen om naar het vwo te gaan dan achtstegroepers in vorige jaren. Het ministerie van Onderwijs heeft een rapport daarover vrijgegeven na een verzoek van de Volkskrant.

1 uur geleden
Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

1 uur geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

2 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

4 uur geleden