Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman: politici spraken in campagne weinig over inhoud

Ombudsman: politici spraken in campagne weinig over inhoud

HILVERSUM (ANP) - Politici spraken tijdens de verkiezingscampagne op televisie vooral over peilingen en mogelijke coalitievorming. Dat constateert de Ombudsman van de publieke omroepen na een analyse van zes NPO-programma's in verkiezingstijd. In die programma's werd twee keer zoveel gepraat over interne politieke zaken als over inhoudelijke thema's.

"Het zou de campagne van de inhoud worden", zegt de Ombudsman in de inleiding van haar onderzoek, dat ze via haar nieuwsbrief naar buiten bracht. "Want het moest anders in Den Haag, het vertrouwen in de politiek moest terugkomen. De journalistieke programma's wilden dit ook." Het team van de Ombudsman sprak voorafgaand aan de campagne met veel NPO-programma's om te vragen hoe ze de campagne gingen verslaan: "Ze onderstreepten allemaal: we richten ons op de inhoud en minder op de 'poppetjes' of de wedloop."

Voor het onderzoek analyseerde het team van de Ombudsman de manier waarop Nieuwsuur, het NOS Journaal, Khalid & Sophie, Goedemorgen Nederland, Op1 en Ongehoord Nieuws tussen 1 en 21 november aandacht besteedden aan de verkiezingen. Voor deze programma's werd gekozen omdat ze nieuws- en actualiteitenprogramma's zijn die meerdere malen per week te zien zijn. Het team van de Ombudsman turfde waarover de politici die te gast waren in de programma's spraken.

Interne politieke zaken

In deze periode waren in de geanalyseerde programma's 204 politici te gast. In 141 gevallen werd gepraat over interne politiek. Slechts in 56 gevallen ging het inhoudelijk over de economie. Zaken als migratie (43 keer), klimaat (40 keer) en zorg (37 keer) werden minder besproken. De Ombudsman merkt op dat "er getalsmatig niet bovenmatig veel aandacht was voor het thema migratie/asiel dan voor een thema als economie". Migratie was het onderwerp waar het kabinet-Rutte IV over viel.

Ook merkt de Ombudsman op dat "naarmate de campagne vorderde in de tijd, bij programma's meer aandacht ging naar interne politieke zaken". Nader onderzoek deed het team van de Ombudsman naar de lijsttrekkers van de vier 'koplopers' in de verkiezingen: VVD, GL/PvdA, NSC en PVV en waarover ze over werden bevraagd tijdens hun interviews. Vragen aan Pieter Omtzigt gingen veel over een mogelijk premierschap, constateert de Ombudsman. Bij de andere drie lijsttrekkers lag de nadruk vooral op vragen over een mogelijke coalitievorming. GL/PvdA-leider Frans Timmermans was de lijsttrekker die het meeste over inhoudelijke thema's sprak.

Meer uit Politiek

VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

7 minuten geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

20 uur geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

1 dag geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

3 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

3 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

4 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

4 dagen geleden