
Ombudsman onderzoekt wettelijke schuldsanering
DEN HAAG (ANP) - De Nationale ombudsman wil weten of mensen met problematische schulden de weg naar de wettelijke schuldsanering kunnen vinden. Ook vraagt hij zich af of ze daarbij tegen problemen aanlopen. In een brief aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) schrijft Reinier van Zutphen dat hij een onderzoek is begonnen, omdat hij regelmatig klachten erover krijgt.
Het aantal mensen met problematische schulden is al jaren hoog en daalt niet, stelt de ombudsman. Schuldenaars kunnen voor hulp in eerste instantie terecht bij de gemeente. Als ze er met de gemeente niet uitkomen, kunnen mensen bij de rechtbank een aanvraag doen voor wettelijke schuldsanering (Wsnp). Maar daarvoor melden zich steeds minder mensen aan.
Van Zutphen noemt dat zorgelijk. "De wettelijke schuldsanering is voor een grote groep mensen de laatste strohalm om uit de financiële ellende te komen. Daarom wil ik weten welke knelpunten er zijn in de toegang tot de wettelijke schuldsanering. En wat er gebeurt met mensen die daarvoor worden afgewezen." De ombudsman wil eind mei 2020 met een rapport komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer nam donderdag het heft in eigen handen en vond verschillende meerderheden waarmee plannen zijn aangenomen om de begroting voor volgend jaar voor miljarden te verbouwen. Dit gebeurde buiten het gevallen kabinet om. Demissionair premier Mark Rutte kon de meeste voorstellen zelfs niet beoordelen, omdat de effecten, ook van de samenloop van de nieuwe maatregelen, niet te overzien waren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.
7 uur geleden