Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman NPO start onderzoek naar Ongehoord Nederland

Ombudsman NPO start onderzoek naar Ongehoord Nederland

HILVERSUM (ANP) - De Ombudsman van de NPO, Margo Smit, gaat onderzoek doen naar de klachten die zijn binnengekomen over de eerste tv-uitzendingen van Ongehoord Nederland (ON!). Naast meldingen over "onjuiste inhoud, desinformatie en gebrek aan onpartijdigheid" zijn er nu ook klachten binnengekomen over discriminatie en racisme.

"Over dat laatste ga ik niet echt, maar ik ga kijken of het journalistiek handelen in lijn is met de journalistieke code van de NPO", laat Smit desgevraagd weten. "Daar zit van alles in: van wederhoor tot geen nieuws opblazen en niet betalen voor nieuws. In dit geval is het vooral feitelijk. Ik roep altijd: journalistiek moet foutloos, feitelijk en fair."

De meldingen over discriminatie en racisme zijn vermoedelijk binnengekomen naar aanleiding van een item van Ongehoord Nieuws, waarin een verslaggever twee vrouwen uit een asielzoekerscentrum vraagt "waar zij hun fiets vandaan hadden". Daarbij werd de suggestie gewekt dat ze mogelijk gestolen waren.

In gesprek blijven

De Ombudsman wil niet zeggen hoeveel klachten ze precies heeft gekregen. Haar onderzoek duurt maximaal drie maanden.

De NPO liet eerder dinsdag al weten dat het zelf ook een gesprek is aangegaan met ON! naar aanleiding van de klachten. "Het is belangrijk om altijd met elkaar in gesprek te blijven", stelde een woordvoerder. De NPO kan in het uiterste geval een programma van de buis halen als het niet voldoet aan de gestelde doelstellingen of gemaakte afspraken. "Dit gebeurt uiteraard pas na overleg met de betrokken omroep. Als een dergelijk besluit genomen is, zijn er nog bezwaar- en beroepsmogelijkheden."

De eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws stonden vooral in het teken van de inval van Rusland in Oekraïne. Ook op sociale media klonk er kritiek op de inhoud. Sommigen vonden dat de makers te eenzijdig of suggestief waren.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

1 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

16 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

18 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

20 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

20 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

20 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

20 uur geleden