Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsman NPO start onderzoek naar Ongehoord Nederland

Ombudsman NPO start onderzoek naar Ongehoord Nederland

HILVERSUM (ANP) - De Ombudsman van de NPO, Margo Smit, gaat onderzoek doen naar de klachten die zijn binnengekomen over de eerste tv-uitzendingen van Ongehoord Nederland (ON!). Naast meldingen over "onjuiste inhoud, desinformatie en gebrek aan onpartijdigheid" zijn er nu ook klachten binnengekomen over discriminatie en racisme.

"Over dat laatste ga ik niet echt, maar ik ga kijken of het journalistiek handelen in lijn is met de journalistieke code van de NPO", laat Smit desgevraagd weten. "Daar zit van alles in: van wederhoor tot geen nieuws opblazen en niet betalen voor nieuws. In dit geval is het vooral feitelijk. Ik roep altijd: journalistiek moet foutloos, feitelijk en fair."

De meldingen over discriminatie en racisme zijn vermoedelijk binnengekomen naar aanleiding van een item van Ongehoord Nieuws, waarin een verslaggever twee vrouwen uit een asielzoekerscentrum vraagt "waar zij hun fiets vandaan hadden". Daarbij werd de suggestie gewekt dat ze mogelijk gestolen waren.

In gesprek blijven

De Ombudsman wil niet zeggen hoeveel klachten ze precies heeft gekregen. Haar onderzoek duurt maximaal drie maanden.

De NPO liet eerder dinsdag al weten dat het zelf ook een gesprek is aangegaan met ON! naar aanleiding van de klachten. "Het is belangrijk om altijd met elkaar in gesprek te blijven", stelde een woordvoerder. De NPO kan in het uiterste geval een programma van de buis halen als het niet voldoet aan de gestelde doelstellingen of gemaakte afspraken. "Dit gebeurt uiteraard pas na overleg met de betrokken omroep. Als een dergelijk besluit genomen is, zijn er nog bezwaar- en beroepsmogelijkheden."

De eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws stonden vooral in het teken van de inval van Rusland in Oekraïne. Ook op sociale media klonk er kritiek op de inhoud. Sommigen vonden dat de makers te eenzijdig of suggestief waren.

Meer uit Binnenland

Agent niet vervolgd voor raken baasjes bij doodschieten hond

HELMOND (ANP) - Een agent die in september vorig jaar in Helmond een hond doodschoot, waarbij de twee baasjes van de hond lichtgewond raakten, wordt niet vervolgd voor zijn actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het de agent niet te verwijten valt dat de twee hondeneigenaren werden geraakt. De ene liep een verwonding op aan de onderarm en de ander werd getroffen door een schampschot boven zijn oor.

46 minuten geleden
Branche: prijs kinderopvang alleen omhoog als het niet anders kan

DEN HAAG (ANP) - Sommige kinderdagverblijven hebben besloten hun prijzen halverwege het jaar te verhogen. Ze doen dat omdat de lonen van medewerkers flink zijn gestegen en vanwege de hoge inflatie. "Je gaat de tarieven niet verhogen als het niet noodzakelijk is, want het kost veel werk. Je doet het alleen als het moet, als je bang bent dat je het misschien niet redt tot volgend jaar", zegt adjunct-directeur Asja Godthelp van Brancheorganisatie Kinderopvang naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

47 minuten geleden
Twee weekenden verkeershinder op A10 door aanleg stiller asfalt

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Noord bij Amsterdam is het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli dicht vanwege het aanbrengen van stiller asfalt. Weggebruikers worden omgeleid via de rest van de ring en moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

49 minuten geleden
OM eist taakstraf tegen klimaatactivist A12 voor bijten agent

DEN HAAG (ANP) - Een klimaatactivist die een agent zou hebben gebeten bij zijn aanhouding tijdens de laatste blokkade van de A12 in Den Haag, is woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur geëist.

1 uur geleden
Weeronline: sluit en open ramen op juiste moment voor koel huis

HOUTEN (ANP) - Komend weekend staat Nederland zomerse en mogelijk zelfs tropische temperaturen te wachten. Om ervoor te zorgen dat de warmte buitenshuis blijft, is het van belang om op het juiste moment ramen en deuren te sluiten en te openen, raadt Weeronline aan.

1 uur geleden
Helft grote sterns weggevaagd door vogelgriep

ZEIST (ANP) - De helft van alle grote sterns in Nederland is weggevaagd door de vogelgriep die vorig voorjaar uitbrak onder de kustvogels. Van de 19.000 broedparen die vorig jaar in Nederland en Vlaanderen nestelden zijn er nog maar 9000 over, zegt Vogelbescherming Nederland. De organisatie was al bang voor een drastische vermindering van het aantal grote sterns en heeft daarom dit voorjaar nauwgezet het aantal broedparen geteld.

1 uur geleden
Steeds meer 'statiegeldhouders' aan prullenbakken tegen zwerfafval

UTRECHT/GOES (ANP) - Steeds meer gemeenten maken blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. Veel steden merken dat in restafval gezocht wordt naar flesjes en blikjes met statiegeld. Daarvoor wordt het andere vuilnis uit de prullenbak gehaald en ontstaat zwerfafval. De zogenoemde doneerring moet dat voorkomen.

2 uur geleden