
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland brengt onjuiste informatie
HILVERSUM (ANP) - Omroep Ongehoord Nederland (ON) verspreidt aantoonbaar onjuiste informatie en schendt daarmee de journalistieke code van de NPO. Dat is de conclusie van de Ombudsman van de NPO, die na een aantal klachten onderzoek deed naar de uitzendingen van de nieuwe omroep. ON zendt vanaf half februari twee keer per week het programma Ongehoord Nieuws uit.
Uit het onderzoek blijkt dat in publicaties van Ongehoord Nederland de journalistieke code van de NPO op diverse punten geschonden is. Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. Ook wordt onjuiste informatie niet gecorrigeerd en worden meningen niet voldoende gescheiden van feitelijke informatie.
"Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik", stelt NPO-Ombudsman Margo Smit. "Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo." Smit stelt in haar rapport dat zij "niet eerder in korte tijd zoveel verzoeken kreeg om onderzoek naar twee specifieke programma’s van één omroep."
Journalistieke code
De journalistieke code, die Ongehoord Nederland heeft ondertekend, stelt dat informatie betrouwbaar moet zijn en gecheckt moet worden. In journalistieke programma’s van ON wordt volgens de Ombudsman ruimte gegeven aan aantoonbaar onjuiste informatie. Dat gebeurt passief wanneer een presentator niet doorvraagt of aantoonbaar onjuiste informatie geuit door gasten niet tegenspreekt, en actief in eigen teksten van presentatoren of in reportages met aantoonbaar onjuiste opmerkingen en niet-bevraagde aantijgingen.
In de onderzochte ON-programma’s zitten vooral meningen van gasten, aldus de Ombudsman. "Het maken van een opiniërend programma is geen vrijbrief voor het uit het oog verliezen van journalistieke normen en afspraken", stelt Smit. "In een journalistieke productie moet het bij de publieke omroepen niet om ‘het prettige gesprek’ gaan of om het vrij baan geven aan meningen. Wel om het betrouwbaar informeren van het publiek op basis van feiten. Van omroepen mag geëist worden dat ze zich houden aan de afgesproken normen in journalistieke code, die hebben ze allemaal onderschreven. Ook moeten ze zich houden aan de in de Mediawet beschreven én gezamenlijk aanvaarde uit te dragen waarden. Betrouwbaarheid hoort daar ook bij."
Normen en waarden
De Ombudsman stelt ook dat voor het publiek niet duidelijk is "wat de journalistieke normen en waarden zijn van de NPO, welke consequenties er zijn als die genegeerd worden, en wie sancties kan opleggen. Zo wordt duidelijk hoe er vóór het publiek en met publiek geld journalistiek bedreven wordt". Organisaties als de NPO en het Commissariaat voor de Media kunnen bij overtreding wel sancties opleggen.
De omroep van Arnold Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep "dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek" deelde als andere omroepen binnen de NPO. Ondanks de voorwaarden van Slob liet het ministerie van OCW de afgelopen maanden weten dat er vanuit het ministerie geen toezicht wordt gehouden op de inhoud van de programma's die Ongehoord Nederland maakt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters hebben maandag aan het begin van de avond voor de pers geposeerd in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. De familie koos voornamelijk voor schaduwrijke plekken onder de bomen. Ook hondje Mambo was weer bij.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De ontploffing in een elektriciteitskast in een NS-trein bij Castricum werd veroorzaakt door een defect "specifiek type condensator in de installatie van de trein", meldt de NS. Volgens de spoorvervoerder is het voor het eerst dat zoiets is gebeurd en is de kans op herhaling klein. Wel voert de NS bij alle treinen met hetzelfde type condensator uit voorzorg extra inspecties uit. Om hoeveel treinen het gaat, wordt nog geïnventariseerd, aldus een woordvoerder.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft maandagmiddag een 44-jarige man uit Harderwijk aangehouden die ervan wordt verdacht een vrouw te hebben ontvoerd uit een winkel in Amsterdam. De vrouw is in goede gezondheid aangetroffen, meldt de politie. Waar de man is aangehouden, kan een woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend waar de vrouw is gevonden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zonder aanpassingen zal de postdienst in de toekomst "structureel verlieslatend" zijn. Versobering van de dienst is onvermijdelijk om deze betaalbaar te houden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders schaffen door het warme weer massaal ventilatoren aan. HEMA en Coolblue zeggen beide een stijging te zien van de verkopen van deze apparaten die moeten zorgen voor verkoeling. Ook andere zomerse producten zoals barbecues, koelboxen en waterspeelgoed zijn in trek.
12 uur geleden