Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omar L. in hoger beroep: ik ben geen grote boef en onschuldig

Omar L. in hoger beroep: ik ben geen grote boef en onschuldig

SCHIPHOL (ANP) - Omar L. (31), die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zegt maandag in hoger beroep dat hij onschuldig is. L. staat bij het gerechtshof terecht voor de liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel, waarvan hij volgens het Openbaar Ministerie de opdrachtgever was. L. werd in juni 2019 ook veroordeeld voor drie moordpogingen.

"Ik ben geen grote boef, ik ben onschuldig hier. Ik zit nu in de EBI voor iets wat ik niet heb gedaan", zei L. maandag tegen het hof van Arnhem dat zitting houdt in het Justitieel Complex Schiphol.

Omar L. zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij werd overgeplaatst naar Vught na een gestrande poging hem te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen, waarvoor vorig jaar vier Fransen zijn veroordeeld. Op vragen van het hof over die bevrijdingspoging wil L. geen antwoord geven. "Waarom zou men u willen bevrijden? Het doet toch denken aan grote jongens in een criminele organisatie die een bevrijdingspoging organiseren", aldus de voorzitter van het hof. L. antwoordde: "Ik weet niet waarom mensen dat denken. Dat is niet zo. Ik zit onschuldig vast."

Mocromaffia-oorlog

De twee liquidaties en de pogingen daartoe vinden hun oorsprong in de zogenoemde Mocromaffia-oorlog. De slachtoffers zou hij (mede)verantwoordelijk houden voor de dood van zijn broer in 2012. Die kwam om het leven door een aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. L. zegt: "Ik koester geen wrok of haat. Ik kan de daders vergeven."

Tijdens het beramen en uitvoeren van de aanslagen communiceerden de mannen via versleutelde e-mailberichten. De politie wist de versleutelde berichten van de cryptodienst Ennetcom te kraken. Deze berichten vormen een belangrijk bewijsmiddel, maar L. beweert dat de accounts ten onrechte aan hem worden toegeschreven. L. weigert vragen van het hof hierover te beantwoorden, om niet anderen aan te wijzen die hij verdenkt van manipulatie. "Het spijt me", zegt L.

Reeks zittingen

Het hoger beroep van L. vormt het sluitstuk van een reeks zittingen over de liquidaties en moordpogingen. Van de in totaal zes verdachten gingen er vijf in hoger beroep. In oktober eiste het OM opnieuw levenslang tegen de vermeende schutter Hicham M. (27). Tegen medeverdachte Daniël M. is 22 jaar cel geëist. Tegen twee andere verdachten zijn in september celstraffen van zeven en bijna negen jaar geëist.

Het hof doet in alle zaken uitspraak op 23 december, verspreid over de dag voor alle vijf verdachten apart.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Activisten bos naast autoproducent VDL Nedcar 'uitgehongerd'

BORN (ANP) - De actievoerders in het Sterrebos in Limburg zitten na 24 uur nog steeds in de bomen. Dat meldt actiegroep Red het Sterrebos op Twitter. "Ze zetten in op uithongeren en uitputting", laat een van de activisten weten.

1 uur geleden
Tineke de Nooij wil nooit helemaal afscheid nemen van de radio

HILVERSUM (ANP) - Voor Tineke de Nooij komt zaterdag na ruim zestig jaar een einde aan haar radiocarrière. In een extra lange uitzending van haar TinekeShow op NPO Radio 5 vanuit Beeld & Geluid in Hilversum neemt ze afscheid van haar luisteraars. Maar voorgoed weggaan bij de radio is ze niet van plan. "Het is het leukste vak ter wereld", zegt De Nooij.

2 uur geleden
Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar

BORN (ANP) - Activisten van Red Het Sterrebos houden zaterdag voor de tweede dag op rij het bos pal naast autofabriek Nedcar bij Born bezet. Ze gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ruim twintig activisten hebben zich verschanst in hangmatten boven in de bomen.

5 uur geleden
Grote opkomst verwacht bij manifestatie tegen seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Museumplein in Amsterdam wordt zaterdagmiddag een grote toeloop verwacht. Aanleiding voor de demonstratie 'No blame, but change' zijn de misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland.

5 uur geleden
Docent Groningse universiteit toch geschorst om complottheorieën

GRONINGEN (ANP) - Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

10 uur geleden
Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

BORN (ANP) - De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door. Ze liggen in hangmatten, hoog in de bomen, en zijn niet van plan het bos te verlaten, lieten ze vrijdag weten. De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze gaan naar eigen zeggen pas weg als ze de garantie krijgen dat het bos niet gekapt wordt.

11 uur geleden
COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

12 uur geleden