Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM zet De Vries voet dwars als 'vertrouwensman' kroongetuige

OM zet De Vries voet dwars als 'vertrouwensman' kroongetuige

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie accepteert misdaadjournalist Peter R. de Vries niet in zijn rol als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders", zegt het OM in een reactie op een uiteenzetting van De Vries en advocaat Peter Schouten donderdag tijdens een persconferentie. Het duo is door B. aangezocht hem bij te staan. B.'s advocaat Derk Wiersum werd vorig jaar doodgeschoten.

Volgens het OM is de afgelopen weken "een bijzondere weg verkend" met B. Hij wilde zich laten bijstaan door De Vries en Schouten."Het OM stond daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover." Na de moord op Wiersum is het "een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand", zegt justitie.

Privileges

Het OM heeft serieus naar het voorstel van B. gekeken, maar kwam uiteindelijk tot de slotsom dat er geen overeenkomst met De Vries kon worden gesloten, omdat hij geen advocaat is. "Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman."

Dat betekent onder meer dat De Vries B. niet kan bezoeken en niet over het dossier kan beschikken. Ook kan hij niet worden betaald. Met Schouten als advocaat heeft het OM "geen enkel probleem".

Volgens De Vries en Schouten wil B. zich uitdrukkelijk laten bijstaan door hen beiden, en niet door Schouten alleen.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

25 minuten geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

1 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

1 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

2 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

3 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

3 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

4 uur geleden