Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zonder inhoudelijke behandeling vrijspraak gevraagd voor Ali N. in de zaak rond de moord op crimineel John Mieremet. Justitie heeft de Alkmaarder (39) jarenlang op de korrel gehad, maar "ondanks stevige verdenkingen" het bewijs niet rondgekregen, aldus de aanklager. De rechtbank vond zichzelf "niet voldoende geïnformeerd" om uitspraak te doen. De zaak wordt daarom later alsnog inhoudelijk behandeld.

Mieremet werd op 2 november 2005 in de Thaise badplaats Pattaya doodgeschoten. De destijds 21-jarige N. was rond de moord enkele dagen in Thailand, naar eigen zeggen voor een seksreisje. Hij heeft betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Mieremet (45) deed zaken in Thailand en werd in zijn kantoortje verrast door een man met een motorhelm, die in het Engels vroeg of hij Johnny was. Wie de schutter was, is nooit vastgesteld.

Het OM verdenkt N. ervan te hebben behoord tot een Alkmaars 'moordcommando' dat liquidaties organiseerde in opdracht van het criminele driemanschap Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis. De groep is ook lang gelinkt aan de moord op de malafide vastgoedbaas Willem Endstra in 2004. In die zaak sprak het gerechtshof N. en twee medeverdachten een jaar geleden vrij.

Geseponeerd

De overwegingen van het gerechtshof in die zaak zijn belangrijk geweest in de beslissing van het OM vrijspraak voor N. in de zaak-Mieremet te vragen, stelde de officier van justitie dinsdagmiddag.

De recherche heeft "opmerkelijke reisbewegingen, contacten en telefoontjes" van N. geregistreerd, zei hij. "Maar bij elkaar is het te weinig om het oogmerk op moord vast te stellen." Volgens hem had de zaak eigenlijk moeten worden geseponeerd, net als bij vier medeverdachten is gebeurd. "Maar omdat hij al was aangebracht bij de rechtbank, is vrijspraak vragen de enige oplossing."

'Zwaar misdrijf'

In de aanloop naar dinsdag hadden OM en de verdediging van N. daarover al contact gehad. Ook de rechtbank was geïnformeerd. Maar die "worstelde" met de situatie, zei de voorzitter. "We zijn in een moeilijke positie geplaatst. Deze zaak gaat over een zwaar misdrijf en vraagt een weloverwogen oordeel. Dat kunnen we zo niet geven. We gaan deze zaak daarom toch behandelen."

N. reageerde verbolgen. "Ik stoor me hieraan", zei hij. "Eerst zat het OM me dwars, nu de rechtbank. Ik wil verder met mijn leven."

Het is niet bekend wanneer zijn zaak verdergaat.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

8 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

8 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

9 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

9 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

10 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

10 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

10 uur geleden