Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM wil voetballer Quincy Promes vervolgen voor steekpartij

OM wil voetballer Quincy Promes vervolgen voor steekpartij

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil voetballer Quincy Promes strafrechtelijk vervolgen voor zijn betrokkenheid bij een steekpartij in Abcoude, in juli vorig jaar. Het OM heeft dat vrijdag desgevraagd gemeld. Promes (29) zou een neef in diens knie hebben gestoken.

De neef deed pas in november aangifte. In december werd oud-Ajacied en international Promes gearresteerd. Hij zat enkele dagen in de cel. Hij ontkent en heeft eerder via zijn advocaat laten weten dat hij niet ter plaatse was. Het vermoedelijke slachtoffer liep ernstig letsel op.

De politie rondde het onderzoek in mei af en stuurde het dossier door naar het OM in Amsterdam. Dat heeft na bestudering daarvan geleid tot de "voorgenomen beslissing" om tot vervolging over te gaan. Er is nog geen definitieve aanklacht. Deze wordt pas opgesteld als de advocaat van Promes, Gerard Spong, onderzoekswensen heeft ingediend. Mochten die onderzoekswensen leiden tot nadere onderzoekshandelingen, dan zullen die eerst worden uitgevoerd voordat het OM een definitieve beslissing neemt.

Familiefeest

Het incident zou zich hebben voorgedaan aan het eind van een familiefeest. Vorige maand zei de neef in De Telegraaf dat de aanvankelijk goede stemming omsloeg en dat hij Promes plotseling op zich zag afstormen. Hij denkt dat erger is voorkomen doordat hij achterover viel. Daardoor werd hij naar eigen zeggen niet in zijn bovenlichaam maar in zijn knie geraakt.

Het slachtoffer heeft in een civiele procedure beslag laten leggen op een huis van de eerder dit jaar bij Ajax vertrokken aanvaller. Dat is gedaan als zekerheidstelling voor een op handen zijnde schadeclaim.

Selectie

Promes voetbalde tot februari van dit jaar bij Ajax. De Amsterdammers verkochten de aanvaller voor minimaal 8,5 miljoen euro aan Spartak Moskou, waar hij van 2014 tot 2018 ook al speelde. Dat bedrag kan oplopen tot 11 miljoen euro, door afgesproken bonussen.

De inmiddels opgestapte bondscoach Frank de Boer besloot ondanks de perikelen Promes toch op te nemen in zijn selectie voor het EK. De eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne (3-2) zat Promes op de tribune en het tweede pouleduel met Oostenrijk (2-0) bekeek hij vanaf de reservebank. De laatste twee wedstrijden van Oranje op het EK kwam Promes wel in actie. In de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-0) viel de Amsterdammer in de 66e minuut in. Toen Matthijs de Ligt in de achtste finale in Boedapest tegen Tsjechië in de 55e minuut een rode kaart kreeg voor hands, besloot De Boer aanvaller Donyell Malen naar de kant te halen en Promes voor hem in de ploeg te brengen. Oranje verloor met 2-0 en werd uitgeschakeld.

Lopend onderzoek

De wedstrijd tegen Tsjechië betekende voor Promes zijn vijftigste interland voor het Nederlands elftal.

"De KNVB doet in deze privézaak geen mededelingen, zeker ook omdat de zaak nog in onderzoek is", meldt een woordvoerder van de voetbalbond.

Meer uit Voetbal

Jong Ajax geeft in extra tijd voorsprong weg tegen FC Eindhoven

AMSTERDAM (ANP) - Jong Ajax is er niet in geslaagd de eerste competitiezege te boeken in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers van trainer Dave Vos leken lang met 1-0 te gaan winnen van FC Eindhoven, maar de bezoekers kwamen in de extra tijd op gelijke hoogte.

5 uur geleden
Feyenoord-directeur wilde 3-0-stand Klassieker als einduitslag

HILVERSUM (ANP) - Als het aan algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord had gelegen was de 3-0-tussenstand bij de gestaakte Klassieker in Amsterdam ook de eindstand geworden. "De enige juiste uitkomst was geweest, het is 3-0. Dit is dusdanig slecht, dit is hét moment om dit een keer te doen", zei hij bij het programma Rondo op Ziggo over de incidenten die de aanleiding vormden voor het staken van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

6 uur geleden
KNVB houdt vast aan datum restant Klassieker ondanks onvrede

ZEIST (ANP) - De KNVB houdt vast aan komende woensdag voor het uitspelen van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De onvrede van Ajax en FC Volendam, die oorspronkelijk tegen elkaar zouden spelen op woensdag, heeft geen invloed op het besluit. "Vanuit onze kant is woensdag definitief", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond, over de nieuwe datum voor het restant van de Klassieker.

9 uur geleden
Ook fans Ajax tegen het verplaatsen van duel met FC Volendam

AMSTERDAM (ANP) - De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord woensdagmiddag wordt uitgespeeld en dat het voor woensdagavond geplande duel met FC Volendam een andere datum krijgt.

9 uur geleden
Beslissing over keepster Oranje tegen Engeland pas dinsdag

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Andries Jonker kan pas dinsdagmiddag beslissen wie het doel verdedigt in de wedstrijd tegen Engeland in de Nations League. Eerste keepster Daphne van Domselaar heeft volgens de bondscoach maandag meegetraind met het team. Jonker is in afwachting van de evaluatie van de medische staf. Pas dinsdag besluit hij of de keepster van Oranje inzetbaar is in de wedstrijd tegen de Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

9 uur geleden
FC Volendam niet akkoord met verplaatsen uitduel met Ajax

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam laat weten overvallen te zijn door het besluit van de KNVB om de wedstrijd Ajax - FC Volendam, die gepland stond voor woensdag 27 september, te verplaatsen. De club gaat niet akkoord met dit besluit.

11 uur geleden
Ajax is het oneens met KNVB en overweegt juridische stappen

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil woensdag niet het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord uitspelen, maar het eerder geplande competitieduel met FC Volendam voetballen. De club verzet zich tegen de beslissing van de KNVB om het programma te wijzigen en overweegt juridische stappen.

11 uur geleden