Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM wil schokkende beelden Hümeyra tonen in hoger beroep

OM wil schokkende beelden Hümeyra tonen in hoger beroep

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie wil tijdens het hoger beroep in de zaak-Hümeyra bewakingsbeelden van haar gewelddadige dood in het gerechtshof tonen. De bewegende en confronterende beelden zouden volgens het OM bewijzen dat het gaat om moord, dus dat de verdachte Bekir E. de 16-jarige scholiere met voorbedachte raad heeft doodgeschoten.

De 33-jarige E. werd eind vorig jaar veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Het OM ging daartegen in hoger beroep en probeert het gerechtshof te overtuigen dat sprake is van moord. De beelden zouden daarbij van dienst kunnen zijn, meldde het OM dinsdag tijdens een regiezitting van het hof.

Tijdens de rechtszaak vorig jaar zijn de beelden niet getoond in de rechtbank in Rotterdam. De officier van justitie van destijds, de advocaat van E. en de nabestaanden hadden het liever niet. De beelden zijn wel uitgebreid beschreven in het dossier. Daar staat in dat Hümeyra op 18 december 2018 van dichtbij met meerdere kogels is doodgeschoten nadat ze tijdens haar vlucht op de grond viel in de fietsenstalling van het Rotterdams Designcollege.

'Niet vrijuit spreken'

Tijdens de regiezitting kwamen diverse onderzoekswensen van justitie en verdediging aan bod. E. zelf verzocht het hof om zijn zaak achter gesloten deuren te behandelen. "Ik ben bang dat ik anders niet vrijuit kan spreken", zei E. De kans op een behandeling achter gesloten deuren lijkt klein. "Als er één zaak is die ten overstaan van de maatschappij moet worden behandeld en waarin de verdachte zich in het openbaar moet verantwoorden, dan is deze het wel", zei de aanklager.

E.'s advocaat Yehudi Moszkowicz wil tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep de vader van E. oproepen als getuige. Die kan onder meer verklaren over een telefoongesprek dat hij nog voor de schietpartij met zijn zoon heeft gevoerd. Vader en zoon spraken in het telefoongesprek af dat E. de hond zou uitlaten. Volgens Moszkowicz bevestigt dit dat zijn cliënt geen vooropgezet plan had om Hümeyra kort daarna te doden. Het OM heeft geen bezwaar tegen het horen van de vader van E.

Moszkowicz wil ook de twee mannen horen die bij E. in de auto zaten op de bewuste dag, omdat hun verklaringen enigszins van elkaar afwijken. Justitie verzet zich ook hier niet tegen, "omdat er voor de verdediging veel op het spel staat."

Meer uit Binnenland

Deel Utrecht Centraal beperkt toegankelijk om veiligheidsoefening

UTRECHT (ANP) - In en rond station Utrecht Centraal vindt donderdag een veiligheidsoefening plaats door tientallen medewerkers van hulpdiensten en andere instanties. Daardoor zullen volgens de NS enkele delen van het station beperkt toegankelijk zijn.

4 minuten geleden
Twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

HOOGEVEEN (ANP) - De spoorlijn tussen Meppel en Assen ligt er twee weken uit vanwege werkzaamheden bij Hoogeveen. ProRail adviseert reizigers die bijvoorbeeld met de trein van Zwolle naar Groningen willen om via Leeuwarden te reizen. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen worden bussen ingezet.

6 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak over babymoord in Rotterdam

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak tegen de 23-jarige Rotterdammer Ruud S., die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje Emily, volgt donderdagmiddag een uitspraak van de rechter. Tegen S. is acht jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging.

9 minuten geleden
Gelderse delegatie pleit in Den Haag voor meer ov-investeringen

NIJMEGEN (ANP) - Een delegatie uit Gelderland met onder meer gedeputeerde Jan van der Meer reist donderdag per bus naar Den Haag om het Rijk te vragen om een investering in het openbaar vervoer. Bij de Tweede Kamer willen de afgevaardigden uit Gelderland een grote ov-chipkaart aanbieden aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) bij de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het openbaar vervoer.

10 minuten geleden
Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

1 uur geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

3 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

6 uur geleden