
OM wil cel en tbs voor man die prinses bedreigde
ZWOLLE (ANP) - Tegen een 32-jarige man uit Zwolle is 10 maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het bedreigen van prinses Amalia. Hij benaderde haar via Instagram en dreigde haar op Koningsdag op te zoeken.
Wouter G. zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag, zo schreef hij haar in januari. "Ja meisje, er is geen ontkomen aan", schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. Ook wilde hij haar op haar school opzoeken. Een vriend van de prinses werd via Instagram met de dood bedreigd. Volgens G. liet hij op het Instagram-account dagboekteksten van zichzelf achter. Het was voor de grap, zei hij. Bij de politie gaf hij aan ziekelijke berichten gestuurd te hebben. "Na wat biertjes besloot ik haar wat op stang te jagen", verklaarde hij eerder.
Familieleden van hem zijn bang dat G. iemand iets aan gaat doen. Die angst heeft de officier van justitie ook. Hij probeerde onder meer op de school van de prinses een toneeloptreden te krijgen. "Probeert u dichter bij Amalia te komen?" vroeg de rechter. G. ontkende.
Gedwongen opgenomen
Zijn teksten gericht aan de prinses en een vriend, beiden minderjarig, hebben een "sinistere, gewelddadige, seksuele en angstaanjagende lading", zei de officier. De verdachte is eerder al meerdere keren gedwongen opgenomen geweest. Hij lijdt aan schizofrenie, concludeerde het Pieter Baan Centrum. Hij onttrekt zich telkens aan behandeling en daarom is tbs met dwangverpleging vereist.
Ook probeerde G. haar in 2017 in Wassenaar, waar ze toen woonde, op te zoeken. De verdachte zat tegen zijn zin in de zaal. Voor herhaling hoeft niemand te vrezen, "want ik ga niet meer op vrouwenjacht", zei hij. Volgens zijn advocaat Joni Eliya is niet bewezen dat de prinses de berichten daadwerkelijk gelezen heeft.
De rechtbank in Zwolle doet op 3 november uitspraak.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
2 uur geleden