Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM wil 5 jaar cel voor oud-voetballer die vliegramp overleefde

OM wil 5 jaar cel voor oud-voetballer die vliegramp overleefde

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Den Bosch vijf jaar celstraf en een boete van 20.000 euro geëist tegen voormalig profvoetballer Radjin de H. (53) uit Haarlem, die terechtstaat voor handel in en bezit van onder meer MDMA, cocaïne en ketamine. Medeverdachte Mitch T. (24) uit Velserbroek hoorde 30 maanden celstraf en 10.000 euro boete tegen zich eisen. Tegen een derde verdachte, Maurits V. (25) uit Haarlem, spreekt de aanklager donderdag zijn strafeis uit. V. is ook aangeklaagd voor vuurwapenbezit en witwassen.

Volgens de officier van justitie legden de drie zich in 2021 toe op het versturen van drugs en ketamine in postpakketten. De H. zou daarbij een prominente faciliterende rol hebben gehad. Hij stelde zijn woning ter beschikking voor het opslaan en verpakken van drugs, regelde auto's en bracht pakketten weg, zei de aanklager. T. hielp hem daarbij. V., die contact zou hebben onderhouden met een verder onbekend gebleven opdrachtgever, vervulde een meer sturende rol, aldus het OM.

De H. heeft alle betrokkenheid ontkend. "Ik ben wie ik ben. Ik heb geen geheimen, handel niet in drugs of andere ellende. Ik ben totaal onschuldig", zei hij. Van de strafeis begreep hij "helemaal niets". Volgens zijn advocaat vervulde De H. hand- en spandiensten voor mensen die bij hem thuis kwamen en die hij graag wilde helpen. Zijn rol was ondergeschikt aan die van de beide anderen, betoogde zij. "Zakelijk werd hij overal buiten gehouden en hij deed alles in alle openheid, want hij had niets te verbergen." Volgens haar hebben de medeverdachten hem de narigheid ingetrokken. "Mijn cliënt was vooral naïef."

Doos onderschept

De H. werd bekend als profvoetballer bij Telstar en FC Eindhoven en is een van de elf mensen die in 1989 de SLM-vliegtuigramp in Suriname overleefde. Hij zat in het toestel samen met andere voetballers van het Kleurrijk Elftal, dat in Suriname zou gaan voetballen.

De zaak tegen hem en zijn medeverdachten kwam aan het rollen nadat in februari 2021 in Engeland een doos werd onderschept met daarin een vijverpomp, waarin bijna 5 kilo harddrugs zat verstopt. De doos bleek op een pakketpunt te zijn afgegeven door De H. Die heeft dat niet ontkend, maar zegt niet te hebben geweten wat in het pakket zat. Gedurende het verdere onderzoek dat de recherche naar hem instelde kwamen in de periode daarna T. en V. in het vizier.

De zaak gaat donderdag verder. De rechtbank doet uitspraak op 28 juni.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

1 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

2 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

4 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

4 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

5 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

7 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

7 uur geleden