Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

SCHIPHOL (ANP) - "Wij staan hier om recht te doen aan alle 298 slachtoffers van MH17. Een wereld die geen moeite doet om de waarheid te achterhalen, verklaart zijn burgers vogelvrij." Het Openbaar Ministerie is maandag met die tekst even na 10.00 uur begonnen met het requisitoir in de zaak-MH17.

In de inleiding van het drie dagen durende requisitoir schetsten de officieren van justitie het contrast op die bewuste 17 juli 2014: op Schiphol was er een bont gezelschap van jong en oud, op weg naar familie of hun vakantiebestemming. Duizenden kilometers verderop waren separatisten die zich voorbereiden "op een nieuwe dag vol geweld".

Opnieuw werd aangehaald dat de desinformatie die na de aanslag is verspreid het rouwproces van de nabestaanden verstoorde. "Een vonnis zou hen duidelijkheid en rust kunnen geven", aldus het OM. "Waarheid en leugen moeten worden onderscheiden en daders moeten worden bestraft. En wij staan voor die taak hier in de rechtszaal."

Evenwichtige en kritische beoordeling

Vier mannen, namelijk drie Russen en een Oekraïner, worden vervolgd voor hun vermeende rol in de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Geen van allen zijn verschenen in het justitieel complex bij Schiphol, Poelatov laat zich wel juridisch bijstaan. Het OM zegt dat de verdachten een eerlijk proces krijgen. "Daarvoor is een evenwichtige en kritische beoordeling van bewijs nodig. Niemand heeft iets aan vonnis dat de tand des tijd niet kan doorstaan."

Voordat het OM begon met het requisitoir wees de rechtbank nog enkele verzoeken van de verdediging van Poelatov af. Zij wilden stukken van het OM over anonieme getuige S45 toegevoegd zien aan het procesdossier. Deze getuige zou deel hebben uitgemaakt van de 53ste brigade van het Russische leger en was ten tijde van de ramp in Oekraïne. Hij heeft verklaard dat hij denkt dat de Boeing niet met een Buk-raket is neergehaald, maar trok dit later weer in. De rechtbank vertrouwt erop dat er door het OM geen ontlastende informatie uit het dossier is gelaten.

Buk-raketinstallatie

Het bewijs tegen de verdachten omvat onder meer afgeluisterde gesprekken en beelden van de Buk-raketinstallatie waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. De vier verdachten die nu terechtstaan hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

De rechtbank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2022 uitspraak te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.

25 minuten geleden
Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

31 minuten geleden
Soepboer wil zetel teruggeven aan NSC na vertrek naar FNP

DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.

1 uur geleden
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."

1 uur geleden
Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

1 uur geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

1 uur geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

2 uur geleden