Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

SCHIPHOL (ANP) - "Wij staan hier om recht te doen aan alle 298 slachtoffers van MH17. Een wereld die geen moeite doet om de waarheid te achterhalen, verklaart zijn burgers vogelvrij." Het Openbaar Ministerie is maandag met die tekst even na 10.00 uur begonnen met het requisitoir in de zaak-MH17.

In de inleiding van het drie dagen durende requisitoir schetsten de officieren van justitie het contrast op die bewuste 17 juli 2014: op Schiphol was er een bont gezelschap van jong en oud, op weg naar familie of hun vakantiebestemming. Duizenden kilometers verderop waren separatisten die zich voorbereiden "op een nieuwe dag vol geweld".

Opnieuw werd aangehaald dat de desinformatie die na de aanslag is verspreid het rouwproces van de nabestaanden verstoorde. "Een vonnis zou hen duidelijkheid en rust kunnen geven", aldus het OM. "Waarheid en leugen moeten worden onderscheiden en daders moeten worden bestraft. En wij staan voor die taak hier in de rechtszaal."

Evenwichtige en kritische beoordeling

Vier mannen, namelijk drie Russen en een Oekraïner, worden vervolgd voor hun vermeende rol in de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Geen van allen zijn verschenen in het justitieel complex bij Schiphol, Poelatov laat zich wel juridisch bijstaan. Het OM zegt dat de verdachten een eerlijk proces krijgen. "Daarvoor is een evenwichtige en kritische beoordeling van bewijs nodig. Niemand heeft iets aan vonnis dat de tand des tijd niet kan doorstaan."

Voordat het OM begon met het requisitoir wees de rechtbank nog enkele verzoeken van de verdediging van Poelatov af. Zij wilden stukken van het OM over anonieme getuige S45 toegevoegd zien aan het procesdossier. Deze getuige zou deel hebben uitgemaakt van de 53ste brigade van het Russische leger en was ten tijde van de ramp in Oekraïne. Hij heeft verklaard dat hij denkt dat de Boeing niet met een Buk-raket is neergehaald, maar trok dit later weer in. De rechtbank vertrouwt erop dat er door het OM geen ontlastende informatie uit het dossier is gelaten.

Buk-raketinstallatie

Het bewijs tegen de verdachten omvat onder meer afgeluisterde gesprekken en beelden van de Buk-raketinstallatie waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. De vier verdachten die nu terechtstaan hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

De rechtbank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2022 uitspraak te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

1 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

2 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

2 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

3 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

3 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

3 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

4 uur geleden