Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

OM: we staan hier om recht te doen aan alle MH17-slachtoffers

SCHIPHOL (ANP) - "Wij staan hier om recht te doen aan alle 298 slachtoffers van MH17. Een wereld die geen moeite doet om de waarheid te achterhalen, verklaart zijn burgers vogelvrij." Het Openbaar Ministerie is maandag met die tekst even na 10.00 uur begonnen met het requisitoir in de zaak-MH17.

In de inleiding van het drie dagen durende requisitoir schetsten de officieren van justitie het contrast op die bewuste 17 juli 2014: op Schiphol was er een bont gezelschap van jong en oud, op weg naar familie of hun vakantiebestemming. Duizenden kilometers verderop waren separatisten die zich voorbereiden "op een nieuwe dag vol geweld".

Opnieuw werd aangehaald dat de desinformatie die na de aanslag is verspreid het rouwproces van de nabestaanden verstoorde. "Een vonnis zou hen duidelijkheid en rust kunnen geven", aldus het OM. "Waarheid en leugen moeten worden onderscheiden en daders moeten worden bestraft. En wij staan voor die taak hier in de rechtszaal."

Evenwichtige en kritische beoordeling

Vier mannen, namelijk drie Russen en een Oekraïner, worden vervolgd voor hun vermeende rol in de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Geen van allen zijn verschenen in het justitieel complex bij Schiphol, Poelatov laat zich wel juridisch bijstaan. Het OM zegt dat de verdachten een eerlijk proces krijgen. "Daarvoor is een evenwichtige en kritische beoordeling van bewijs nodig. Niemand heeft iets aan vonnis dat de tand des tijd niet kan doorstaan."

Voordat het OM begon met het requisitoir wees de rechtbank nog enkele verzoeken van de verdediging van Poelatov af. Zij wilden stukken van het OM over anonieme getuige S45 toegevoegd zien aan het procesdossier. Deze getuige zou deel hebben uitgemaakt van de 53ste brigade van het Russische leger en was ten tijde van de ramp in Oekraïne. Hij heeft verklaard dat hij denkt dat de Boeing niet met een Buk-raket is neergehaald, maar trok dit later weer in. De rechtbank vertrouwt erop dat er door het OM geen ontlastende informatie uit het dossier is gelaten.

Buk-raketinstallatie

Het bewijs tegen de verdachten omvat onder meer afgeluisterde gesprekken en beelden van de Buk-raketinstallatie waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. De vier verdachten die nu terechtstaan hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

De rechtbank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2022 uitspraak te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

3 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

3 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

6 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

8 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

8 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

13 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

14 uur geleden