Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM vraagt vrijspraak in zaak dodelijk duikongeval

OM vraagt vrijspraak in zaak dodelijk duikongeval

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijspraak gevraagd voor vier militairen die in 2015 betrokken waren bij een duikongeval waarbij hun collega om het leven kwam. Het OM had de vier beschuldigd van het overtreden van de dienstvoorschriften door de duik niet af te breken toen spraakcommunicatie niet meer werkte, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. Justitie concludeert dat de voorschriften juridisch gezien niet op de juiste wijze waren vastgelegd, waardoor de vier in strafrechtelijke zin niets te verwijten valt.

De aanklagers spraken van "een onbevredigend einde" en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek "niet fraai", mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen. Tijdens de meerdaagse strafzaak bleek na verhoren van verschillende getuigen en deskundigen dat er binnen Defensie verschillende interpretaties bestaan over welke dienstvoorschriften golden en wat de juridische geldigheid hiervan was.

De conclusie dat er geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, betekent volgens het OM niet dat er geen fouten zijn begaan. Er is eerder al een kritisch onderzoeksrapport naar aanleiding van het duikongeval verschenen. De aanklagers merkten op te hopen dat deze strafzaak aanleiding geeft nog eens naar de beheersing van risico’s binnen Defensie te kijken.

De militairen deden op 23 november 2015 in de Caracasbaai bij Curaçao een mijnoefening. De collega maakte een duik naar ongeveer 40 meter diepte. Toen de vrouw niet meer reageerde, werd een reddingsactie gestart, maar die mocht niet meer baten. Nog steeds is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De vrouw had haar duikset niet meer om toen zij boven water werd gehaald. Volgens de patholoog-anatoom is zij door verstikking om het leven gekomen, maar de oorzaak hiervan is niet komen vast te staan.

Meer uit Binnenland

Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

2 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

2 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

3 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

15 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

15 uur geleden