Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM vraagt vrijspraak in zaak dodelijk duikongeval

OM vraagt vrijspraak in zaak dodelijk duikongeval

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijspraak gevraagd voor vier militairen die in 2015 betrokken waren bij een duikongeval waarbij hun collega om het leven kwam. Het OM had de vier beschuldigd van het overtreden van de dienstvoorschriften door de duik niet af te breken toen spraakcommunicatie niet meer werkte, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. Justitie concludeert dat de voorschriften juridisch gezien niet op de juiste wijze waren vastgelegd, waardoor de vier in strafrechtelijke zin niets te verwijten valt.

De aanklagers spraken van "een onbevredigend einde" en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek "niet fraai", mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen. Tijdens de meerdaagse strafzaak bleek na verhoren van verschillende getuigen en deskundigen dat er binnen Defensie verschillende interpretaties bestaan over welke dienstvoorschriften golden en wat de juridische geldigheid hiervan was.

De conclusie dat er geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, betekent volgens het OM niet dat er geen fouten zijn begaan. Er is eerder al een kritisch onderzoeksrapport naar aanleiding van het duikongeval verschenen. De aanklagers merkten op te hopen dat deze strafzaak aanleiding geeft nog eens naar de beheersing van risico’s binnen Defensie te kijken.

De militairen deden op 23 november 2015 in de Caracasbaai bij Curaçao een mijnoefening. De collega maakte een duik naar ongeveer 40 meter diepte. Toen de vrouw niet meer reageerde, werd een reddingsactie gestart, maar die mocht niet meer baten. Nog steeds is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De vrouw had haar duikset niet meer om toen zij boven water werd gehaald. Volgens de patholoog-anatoom is zij door verstikking om het leven gekomen, maar de oorzaak hiervan is niet komen vast te staan.

Meer uit Binnenland

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

DEN HAAG (ANP) - Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

41 minuten geleden
Provincie Groningen steekt geld in eierbalmachine

GRONINGEN (ANP) - De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

1 uur geleden
Tip binnengekomen na Opsporing Verzocht over dood Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Na de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij in Amsterdam waarbij de 26-jarige Danzel Silos omkwam, is er een tip binnengekomen bij de politie. Silos, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6, werd zondagochtend neergeschoten bij een partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam en overleed later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

1 uur geleden
OM eist in hoger beroep tot 20 cel jaar voor Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep wederom celstraffen van twintig jaar geëist voor de toenmalige vriendin en zwager van het slachtoffer voor het plannen van zijn moord. Voor de schoonmoeder van het slachtoffer werd zeventien jaar geëist. Tegen Johan L., die zou hebben bemiddeld tussen de familie en de uitvoerders van de moord en ook het wapen zou hebben geleverd, is twaalf jaar geëist.

1 uur geleden
Rode Kruis biedt hulp aan bij opvang Oekraïners in Jaarbeurs

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft hulp aangeboden bij de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht. De veiligheidsregio meldde dinsdag dat de locatie overvol is en daardoor tijdelijk is gesloten. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat de organisatie in overleg is met de veiligheidsregio voor mogelijke ondersteuning.

1 uur geleden
Voor vijfde nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven in de nacht van dinsdag op woensdag 1962 asielzoekers. Het is de vijfde nacht op rij dat het aantal onder de 2000 blijft, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie hoeft daarom geen dwangsom te betalen.

1 uur geleden
Advocaten van Inez Weski reageren niet op vervolging door OM

ROTTERDAM (ANP) - De advocaten van Inez Weski reageren niet op de beslissing van het Openbaar Ministerie om hun cliënt te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. "Geen commentaar", zegt haar raadsman Rob Baumgardt, die met Fébe Schoolderman de verdediging voert.

2 uur geleden