Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: voorlopig geen namen van beoogde slachtoffers martelcontainer

OM: voorlopig geen namen van beoogde slachtoffers martelcontainer

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zal voorlopig geen namen noemen van slachtoffers die de vermoedelijke bende rond de ‘martelcontainer’ in Wouwse Plantage op het oog zou hebben gehad. "Dat heeft alles te maken met veiligheid", zei de officier van justitie vrijdag op een tussentijdse zitting tegen de tien verdachten in de zaak, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Over recente berichten in de media over het bestaan van een dodenlijst die de verdachten zouden hebben gehad, zei het OM dat daar slechts "een vermoeden" van is. De officier sprak met klem tegen dat de politie over die lijst beschikt. Het OM volstaat vooralsnog met de vaststelling dat er sprake was van "een zeer ernstig conflict" over geld in onderwereldkringen.

Hoofdverdachte in de zaak is Roger P., alias Piet Costa. De politie arresteerde hem eerder dit jaar in verband met megatransporten cocaïne in de Rotterdamse haven. In oktober werd hij in zijn cel aangehouden voor zijn prominente rol in de zaak over de martelcontainer. Justitie ziet hem als de opdrachtgever van het bizarre project.

Aantal zeecontainers

De verdachten hadden twee loodsen - in Wouwse Plantage en Rotterdam - tot hun beschikking, waarin een aantal zeecontainers was geplaatst. In Wouwse Plantage (Brabant) bouwden ze naar eigen zeggen hun eigen "bajes" , waarin ontvoerde criminele vijanden konden worden opgesloten. Het ging om geluiddicht gemaakte cellen. Een ervan was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. Bij de ontmanteling van de loods werd een keur aan martelwerktuigen gevonden, waaronder een speciekuip om te kunnen 'waterboarden' en kniptangen om vingers en tenen af te knippen.

De verdachten doen er tot dusver het zwijgen toe. Justitie beschikt over een grote hoeveelheid belastend materiaal in de vorm van cryptochats tussen de verdachten en stelt dat het bewijs steeds steviger wordt. Door de internationale justitiële hack van de cryptochatservice EncroChat kon de recherche een tijd lang live meelezen. De loodsen werden in observatie genomen.

Chats

Het OM citeerde enkele chats. "Maat, ze gaan vroeg of laat allemaal aan de beurt komen", noteerde een van de verdachten. "Geen genade." Hoofdverdachte P. zou hebben geschreven: "Ik hoop dat ik de kans krijg om ze te martelen." P. verscheen vrijdag niet op de zitting in de bunker.

De ontvoeringen zouden door 'arrestatieteams' vanuit de loods in Rotterdam worden gedaan, met snelle (gestolen) auto's. Het OM zei dat in Rotterdam gevonden politie-uniformen zijn gestolen bij een inbraak in een politiebureau in Haren.

Meer uit Binnenland

Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

37 minuten geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

1 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

1 uur geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

1 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

1 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

1 uur geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

1 uur geleden