Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM vindt cel brug te ver voor Syriëganger Lieke S.

OM vindt cel brug te ver voor Syriëganger Lieke S.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de Eindhovense Lieke S. (37) is donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch geen cel geëist. Ze wilde zich volgens justitie in 2016 in Syrië aansluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat.

Wel eiste de advocaat-generaal nog een halfjaar gevangenisstraf voorwaardelijk, bovenop haar voorarrest van bijna acht maanden.

S. bekeerde zich in de zomer van 2016 tot de islam en reisde vervolgens naar Turkije. Ze probeerde daar de grens met Syrië over te steken, drie keer volgens justitie. Toen ze dat land niet in kwam, ging ze terug, maar werd op 21 december van dat jaar opgepakt in Bulgarije. Zelf zei ze dat ze op een spirituele reis was en helemaal geen doel had om zich bij IS aan te sluiten.

Spirituele reis

De eis is hetzelfde als de straf die de rechtbank in Den Bosch in juli 2018 oplegde.

Net als bij de rechtbank probeerde S. de rechters van het hof donderdag te overtuigen dat ze bezig was met een spirituele reis en dat ze daar boeken over aan het schrijven was. De aanklager geloofde haar niet. Hij wees met name op communicatie met haar familie. In een afscheidsbrief schreef ze dat ze afreisde naar het kalifaat om "te helpen en te helen. Ook ben ik bereid om te helpen met de gewapende strijd door middel van mijn intelligentie". Ook vertelde S. - met vwo-diploma en twee universitaire propedeuses - de rechters opnieuw dat ze in Syrië vluchtelingen wilde helpen.

Harde afwijzing

De aanklager was hard in het afwijzen van haar verklaring. "Ze probeerde willens en wetens aan te sluiten bij één van de meest gewelddadige terreurorganisaties van de laatste jaren. S. is een gewiekste en goed geïnformeerde verdachte. Ze laat bepaald niet het achterste van haar tong zien. Sterker: ze probeert te misleiden." Hij wees op de islamitische traditie Taqiyya, waarbij het onder strenge voorwaarden is toegestaan ongelovigen, zoals politie en justitie, te misleiden.

Inmiddels heeft de vrouw, volgens de reclassering, haar leven weer op orde. Ze is nog steeds moslima.

Meer uit Binnenland

Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

2 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

3 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

4 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

8 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

8 uur geleden
Week overlast door werkzaamheden aan het spoor

DEN HAAG (ANP) - Door werkzaamheden aan het spoor rijden er tot en met vrijdag geen treinen tussen Gouda en Den Haag Ypenburg, het laatste station voor het Prins Clausplein. Deze zaterdag en op de ochtenden van het weekend van 20 en 21 april rijden er geen treinen tussen Gouda en Den Haag Centraal. Vanaf die zaterdag en zondag om 11.30 uur hoopt de NS de normale dienstregeling te hervatten.

14 uur geleden