Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verkoper schuldig aan zwaar letsel bij ontploffing vuurwerk

OM: verkoper schuldig aan zwaar letsel bij ontploffing vuurwerk

ZWOLLE (ANP) - Bij een feest op oudjaarsdag 2021 in Kootwijkerbroek ontplofte een Cobra 6 in de hand van een 16-jarige jongen. Hij verloor hierbij zijn rechterhand. Maandag is in de rechtbank in Zwolle tegen de verkoper van dat stuk vuurwerk een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur geëist.

De politie was de nu 20-jarige Tomas K. uit Voorthuizen al op het spoor als vuurwerkverkoper. Op 6 december 2021 werd in zijn ouderlijke huis gezocht, waar alleen een lege doos werd gevonden waarin 150 cobra's hadden gezeten. K. had zijn vuurwerk al verkocht en deels zelf afgestoken. Een 16-jarige jongen had 15 van die cobra's gekocht.

Op een weiland in Kootwijkerbroek werd op 31 december 2021 door een groep van circa dertig jongeren feest gevierd. Vlak na zes uur die middag vroeg de 16-jarige wie zijn Cobra 6 aan wilde steken. Hij hield deze in zijn gestrekte arm en een leeftijdgenoot reikte met een brandende aansteker richting de arm van het slachtoffer. De Cobra ontplofte. De hand werd volledig weggeblazen en in een straal van 20 meter werden nog menselijke resten gevonden. "De jeugdigen die er omheen stonden, zullen dat beeld, dat geluid en die geur, nooit meer kwijtraken", zei de officier van justitie.

Hand verpulverd

Na het ongeval is op het braakliggende weiland nog gezocht naar delen van de hand. "De hand was volledig verpulverd", zei een van de rechters. Het slachtoffer en de verdachte kennen elkaar van school. Tomas K. erkent aan hem illegaal vuurwerk te hebben verkocht. Alleen weet hij niet of het zijn vuurwerk was dat op de laatste dag van 2021 in de hand van het slachtoffer ontplofte.

De moeder van het slachtoffer wilde vooral jongeren oproepen ver weg te blijven van dit illegale vuurwerk. "Ik heb mijn zoon nog, maar dat had heel anders kunnen aflopen." De advocaat van de verkoper vroeg om vrijspraak. Het is volgens haar onduidelijk of de ontplofte Cobra uit de partij zat die haar cliënt aan het slachtoffer had verkocht. Bovendien werd het vuurwerk in het donker door een ander aangestoken die de lont niet eens kon zien.

Uitspraak

De rechtbank doet op 11 december uitspraak.

Meer uit Binnenland

Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

AMSTERDAM (ANP) - Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg was een van de sprekers bij het beeld van Prometheus voor het stadion.

1 uur geleden
Grote kans op buien tijdens Nationale Herdenking op de Dam

HOUTEN (ANP) - Op de Dam in Amsterdam, maar ook elders in het land, is zaterdagavond grote kans op regen. Weeronline heeft de buiensituatie rond 20.00 uur in kaart gebracht en meldt dat de hevigste buien in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland plaatsvinden.

2 uur geleden
410 lokale 4 mei-herdenkingen aangemeld voor herdenkingskaart

AMSTERDAM (ANP) - Dit jaar hebben zich 410 organisatoren gemeld voor de zogeheten 'digitale herdenkingskaart', laat een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. Via deze online kaart kunnen mensen direct zien waar in Nederland herdenkingen plaatsvinden.

3 uur geleden
Vrouw slaat andere vrouw op hoofd met plastic bierpul in Breda

BREDA (ANP) - De politie heeft vrijdagavond laat een vrouw opgepakt omdat zij in een horecagelegenheid in Breda een andere vrouw op haar hoofd sloeg met een plastic bierpul. Het slachtoffer, een 26-jarige Bredase, werkt in een horecazaak aan de Havenmarkt. Rond 23.55 uur gooide de vrouw "uit het niets" bier over haar heen en sloeg met de bierpul van hard plastic tegen haar hoofd, verklaarde ze tegenover de politie. Ze liep daarbij een hoofdwond op.

4 uur geleden
Brand Oss onder controle, pand gecontroleerd uitgebrand

OSS (ANP) - De brand bij het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na ruim 28 uur onder controle, meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdag. Het hele pand is verloren gegaan. Het was een grote loods van 300 bij 150 meter die vol stond met levensmiddelen. Er wordt nog nageblust.

4 uur geleden
Treinen sloegen vorig jaar bijna 2800 keer station over

UTRECHT (ANP) - Treinen van NS zijn vorig jaar 2788 keer voorbijgereden aan een station waar ze eigenlijk hadden moeten stoppen. Op een totaal aantal stops van 12 miljoen is dat 0,02 procent, meldt de NS zaterdag.

6 uur geleden
Bedrijfspand Oss geheel uitgebrand, brand nog niet onder controle

OSS (ANP) - Het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is tot de grond toe afgebrand, maar de brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. Dat meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdagochtend. De naastgelegen panden zijn gespaard gebleven.

7 uur geleden