Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verdenking tegen Van Lienden en partners uitgebreid

OM: verdenking tegen Van Lienden en partners uitgebreid

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdenking tegen Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners uitgebreid in de zaak van de zogenoemde mondkapjesdeal. Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door NRC. De krant schrijft dat op 24 mei besloten is de verdenking uit te breiden met witwassen, maar over de aard van de toegevoegde verdenking wil de zegsvrouw geen uitspraken doen.

Eerder was al bekend dat de drie oprichters van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) worden verdacht van oplichting en verduistering. Zij verdienden tijdens de coronacrisis miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar later bleek dat hij en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes.

In een reactie laat Van Lienden op Twitter weten dat de uitbreiding van de verdenking "geen nieuws is". "Iemand die verdacht wordt van verduistering krijgt daar 'automatisch' witwassen bij", stelt hij. Verder noemt hij het "goed dat we vandaag ons verhaal kunnen doen in een verzoekschriftprocedure".

Van Lienden doelt daarmee op een civiele zaak die dinsdag dient bij de rechtbank in Amsterdam. Daarin ligt op tafel of de nu geschorste Van Lienden en een medebestuurder ook moeten worden ontslagen als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

13 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

15 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

17 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

18 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

18 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

19 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

19 uur geleden