Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verdediging Holleeder gaat 'te kort door de bocht'

OM: verdediging Holleeder gaat 'te kort door de bocht'

SCHIPHOL (ANP) - De verdediging van Willem Holleeder is vorige week "te kort door de bocht" gegaan bij de pogingen moordverdenkingen tegen hun cliënt van tafel te krijgen. Dat stelde het OM vrijdag tijdens Holleeders beroepszaak voor het gerechtshof in de rechtbank op Schiphol.

De aanklagers reageerden op het verweer dat advocaat Sander Janssen vorige week voerde tegen de beschuldiging dat Willem Holleeder verantwoordelijk is voor de moordaanslag op crimineel John Mieremet in 2002 en de moord op Cor van Hout begin 2003 in Amstelveen. Volgens Janssen is justitie met die beschuldiging bij zijn cliënt aan het verkeerde adres. Om dat te onderstrepen, bracht hij uitvoerig andere, mogelijke scenario's over het voetlicht.

Maar in de ogen van het OM heeft Holleeders verdediging daarbij "te zwart-wit geoordeeld" en te weinig oog gehad "voor de complexere werkelijkheid". Volgens het OM wordt de redenering van Holleeders verdediging vooral gekenmerkt "door de charme van de eenvoud: Holleeder kwam nauwelijks voor in de dossiers van die tijd, dus speelde hij geen rol van betekenis."

Ongenuanceerd geoordeeld

De aanklagers benadrukten dat Holleeder ook in die jaren "wel degelijk" werd genoemd als prominente figuur in de Amsterdamse onderwereld, "ook in relatie tot liquidaties". Dat zijn verdediging de aanwijzingen negeert dat Holleeder zich ook in de periode van 2000 tot 2003 nadrukkelijk in het criminele milieu manifesteerde, noemde het OM "onterecht".

Volgens het OM hebben Holleeders raadslieden ook "tendentieus" en ongenuanceerd geoordeeld over de gang van zaken rond de afwikkeling van de criminele erfenis van Cor van Hout, partner van Holleeders zus Sonja. Daarbij hebben zij "een door FIOD-onderzoek niet bevestigd scenario" als vaststaand gepresenteerd en de zussen van Willem Holleeder verweten te hebben gelogen. Maar volgens de aanklagers is "uit niets" gebleken dat aan de belastende verklaringen van de zussen over hun broer moet worden getwijfeld.

De beroepszaak gaat in januari verder met de verhoren van Peter la S. en Fred R. Zij hebben als kroongetuigen in het grote liquidatiepassage Passage belastend verklaard over de rol van Holleeder bij een deel van de liquidaties waarvoor hij vorig jaar een levenslange gevangenisstraf kreeg.

Meer uit Binnenland

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

1 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

1 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

3 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

3 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

4 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

4 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

4 uur geleden