Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verdachten zaak-MH17 gebrand op het neerhalen van vliegtuigen

OM: verdachten zaak-MH17 gebrand op het neerhalen van vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - De vier verdachten die terechtstaan in de zaak-MH17 waren gebrand op het neerhalen van vliegtuigen, zo betoogde het Openbaar Ministerie maandag op de eerste dag van het requisitoir. "Uit afgetapte gesprekken blijkt een toenemende behoefte aan luchtafweer voor hoger vliegende luchtvaart", aldus de officieren van justitie.

In het requisitoir werd uiteengezet dat rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko begin juli volop betrokken zijn in de gewapende strijd in Oost-Oekraïne. De pro-Russische separatisten proberen dan een doorgang naar de Russische grens te forceren zodat meer materieel kan worden aangeleverd, maar werden gehinderd door aanvallen van grote hoogte van het Oekraïense leger.

Het lukt de separatisten in de periode daarvoor meerdere malen om onder meer helikopters neer te halen, maar ze kunnen volgens het OM niets beginnen tegen de aanvallen van de hoger vliegende gevechtsvliegtuigen. Doebinski in een tapgesprek: "als ik een Buk kan ontvangen is het oké. Anders wordt het fucked up, want de vliegtuigen bombarderen ons van een hoogte van meer dan 5 kilometer."

Enige hoop

Later geeft Doebinski volgens de officieren van justitie telefonisch aan Poelatov door dat er daadwerkelijk een Buk-raketinstallatie hun kant op komt. "Dat is onze enige hoop, hij zou vannacht moeten arriveren en dan komt hij naar jou."

Het OM ziet in het bewijs dat er ligt, bestaande uit onder meer tapgesprekken, getuigenverklaringen en beelden van de Buk-raketinstallatie, dat de vier mannen "hoge bomen" waren en nauw samenwerkten.

Strafeis

Het is niet precies bekend waarom MH17 werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Het OM zal naar verwachting woensdagmiddag toekomen aan het formuleren van een strafeis. De vier mannen worden verdacht van het neerhalen van MH17 en de moord op de 298 inzittenden.

De rechtbank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2022 uitspraak te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

TER AAR (ANP) - In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

20 minuten geleden
Oppositie wil debat over actie verkenners omtrent positie Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de reconstructie van Nieuwsuur over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in maart 2021. Hoewel het niet de taak is van verkenners, gingen ze destijds zelf actief aan de slag met de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze zagen hem als een probleem en risico voor een toekomstig kabinet waarin het CDA zou zitten, en bespraken dat met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

1 uur geleden
Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

2 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

3 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

3 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

3 uur geleden