OM: verdachten zaak-MH17 gebrand op het neerhalen van vliegtuigen
SCHIPHOL (ANP) - De vier verdachten die terechtstaan in de zaak-MH17 waren gebrand op het neerhalen van vliegtuigen, zo betoogde het Openbaar Ministerie maandag op de eerste dag van het requisitoir. "Uit afgetapte gesprekken blijkt een toenemende behoefte aan luchtafweer voor hoger vliegende luchtvaart", aldus de officieren van justitie.
In het requisitoir werd uiteengezet dat rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko begin juli volop betrokken zijn in de gewapende strijd in Oost-Oekraïne. De pro-Russische separatisten proberen dan een doorgang naar de Russische grens te forceren zodat meer materieel kan worden aangeleverd, maar werden gehinderd door aanvallen van grote hoogte van het Oekraïense leger.
Het lukt de separatisten in de periode daarvoor meerdere malen om onder meer helikopters neer te halen, maar ze kunnen volgens het OM niets beginnen tegen de aanvallen van de hoger vliegende gevechtsvliegtuigen. Doebinski in een tapgesprek: "als ik een Buk kan ontvangen is het oké. Anders wordt het fucked up, want de vliegtuigen bombarderen ons van een hoogte van meer dan 5 kilometer."
Enige hoop
Later geeft Doebinski volgens de officieren van justitie telefonisch aan Poelatov door dat er daadwerkelijk een Buk-raketinstallatie hun kant op komt. "Dat is onze enige hoop, hij zou vannacht moeten arriveren en dan komt hij naar jou."
Het OM ziet in het bewijs dat er ligt, bestaande uit onder meer tapgesprekken, getuigenverklaringen en beelden van de Buk-raketinstallatie, dat de vier mannen "hoge bomen" waren en nauw samenwerkten.
Strafeis
Het is niet precies bekend waarom MH17 werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Het OM zal naar verwachting woensdagmiddag toekomen aan het formuleren van een strafeis. De vier mannen worden verdacht van het neerhalen van MH17 en de moord op de 298 inzittenden.
De rechtbank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2022 uitspraak te kunnen doen.
Meer uit Binnenland
STADSKANAAL (ANP) - Burgemeester Klaas Sloots van gemeente Stadskanaal reageert dat zijn gemeente wederom het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp moet schieten. "Als buurgemeente zien we dit met lede ogen aan. Al eerder plaatsten we grote tenten om voor de nacht een kleine bijdrage te leveren aan het probleem. En ook nu vind ik dat we moeten helpen."
3 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland vindt het "diep triest" dat er "elk moment kans is" dat vluchtelingen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde maandagavond dat alleengaande mannen voorlopig worden tegengehouden door de drukte in het aanmeldcentrum.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderenorganisaties roepen het kabinet op om de maatschappelijke diensttijd (MDT) te behouden, zo meldt stichting Senior & Student. Volgens organisaties als Cordaan, Nationaal Ouderenfonds en Senioren Netwerk Nederland blijkt uit het vrijdag gepresenteerde regeerakkoord dat de overheid geen geld meer beschikbaar stelt voor het MDT-programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
8 uur geledenTER APEL (ANP) - Gemeente Westerwolde heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een last onder dwangsom opgelegd voor het gebruik van zogenoemde portakabins bij het aanmeldcentrum in Ter Apel als slaapruimten voor asielzoekers. Omdat er nergens anders plek was, zette het COA afgelopen weekend die tijdelijke verblijfsruimten in om mensen in te laten overnachten.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een "acceptabele reactie" komt. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD) maandag. Lachgas is sinds januari 2023 verboden, en sindsdien worden lachgastanks gedumpt op straat of komen terecht in het afval. Het kost de afvalsector veel geld om de cilinders te verwijderen en te sorteren en het kan tot gevaarlijke situaties leiden voor medewerkers.
12 uur geleden