Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verdachten liquidatieproces Eris 'handelden in de dood'

OM: verdachten liquidatieproces Eris 'handelden in de dood'

SCHIPHOL (ANP) - "Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort." Dat zei de officier van justitie vrijdag bij de onderbouwing van de strafeisen in het liquidatieproces Eris, rond motorclub Caloh Wagoh. Het OM zal die strafeisen vrijdagmiddag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol bekendmaken. Delano 'Keylow' R., oprichter van de motorclub, is in de optiek van justitie het onbetwistbare middelpunt van de megazaak. Hij nam volgens het OM de moordopdrachten aan zette deze uit.

In de ogen van het OM leidde R. (51) "een criminele organisatie die ongekend is in Nederland wat betreft de manier waarop de dood op bestelling plaatsvond". In minder dan acht maanden tijd werden vijf mensen door een "moordeskader" gedood en werden voorbereidingen getroffen om nog een tiental anderen te vermoorden. "In opdracht", aldus het OM. "Voor geld. Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood."

Het OM zei "een tendens" te constateren "van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu". De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn "maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar". De samenleving moet worden beschermd, het "excessieve geweld in de onderwereld" bestreden.

Bij het motiveren van de strafeisen woog het OM mee dat de verdachten, op kroongetuige Tony de G. na, "geen verantwoordelijkheid hebben genomen of berouw hebben getoond". Delano R. heeft alle beschuldigingen stelselmatig ontkend. Volgens justitie was hij een dodenlijst voor Ridouan Taghi aan het afwerken. Taghi is hoofdverdachte in het andere megaproces, Marengo genaamd, dat draait om weer een andere reeks liquidaties. "Elke vijand van u is er een van mij", zou R. in een versleuteld chatbericht aan Taghi hebben geschreven.

In Eris staan in totaal negentien verdachten terecht.

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

3 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

4 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

6 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

7 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

9 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

10 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

11 uur geleden