Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: verdachte moord Omar Essalih psychologisch onderzoeken

OM: verdachte moord Omar Essalih psychologisch onderzoeken

AMSTERDAM (ANP) - Het OM wil dat moordverdachte Noura O. (20) psychologisch wordt onderzocht, nu in haar cel dagboekaantekeningen en rapteksten zijn gevonden waaruit zou blijken "dat zij zichzelf ziet als grote crimineel die ook nog groter wil groeien". Dit zei de aanklaagster woensdag voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een eerste voorbereidende zitting in de strafzaak tegen O. en haar medeverdachte Ismail el B. (21) over de moord op Omar Essalih.

De 29-jarige Essalih werd in de nacht van 2 op 3 mei dit jaar doodgeschoten in Amsterdam-Oost. In de zaak heeft Justitie O. en El B. moord ten laste gelegd. Beiden houden bij de politie tot nu toe hun kaken stijf op elkaar.

Volgens Justitie is het "zorgwekkend" dat O. - die te boek staat als groot voetbaltalent - in korte tijd als verdachte in beeld is gekomen bij meerdere ernstige geweldsmisdrijven, waaronder het plaatsen van een explosief bij een woning in Rotterdam vlak na de moord op Essalih. Daarnaast heeft zij zichzelf in gesprekken met de reclassering "beïnvloedbaar en naïef" genoemd, maar sluiten de deskundigen die haar hebben gesproken niet uit dat dat ze juist berekenend en manipulatief is, aldus de aanklaagster.

Psychologisch onderzoek

In lijn met haar verzoek bepaalde de rechtbank dat O. binnen twee weken moet aangeven of ze bereid is mee te werken aan psychologisch onderzoek. Houdt ze die boot af, dan wil het OM dat ze ter observatie wordt geplaatst in het Pieter Baan Centrum.

In de rechtszaal nam O. woensdag kort het woord. Ze zei het voor de familie van Essalih "heel erg" te vinden wat er is gebeurd. Ook vertelde ze bij de politie nog niets te hebben gezegd uit angst voor haar eigen lot en dat van haar familie, "omdat het OM veel fouten maakt. Ik zit hier als verdachte, maar iedereen heeft me al veroordeeld."

Camerabeelden

Haar raadsman vroeg woensdag tevergeefs het voorarrest van zijn cliënt te beëindigen. Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen daarvoor te zwaar. Van zowel O. als El B. is in de buurt van de schietpartij DNA-materiaal gevonden op kleding en handschoenen waarop ook bloed van het slachtoffer zat. In de kleding is ook het moordwapen aangetroffen. Daarnaast zijn er camerabeelden. Ook El B. blijft achter slot en grendel.

De zaak gaat 4 februari verder.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

27 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

41 minuten geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

1 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

1 uur geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

2 uur geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

2 uur geleden