Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: veel blijft onduidelijk rond dood Rotterdamse tiener

OM: veel blijft onduidelijk rond dood Rotterdamse tiener

DEN HAAG (ANP) - De manier waarop de 17-jarige Orlando Boldewijn in de Haagse wijk Ypenburg in februari 2018 is omgekomen, wordt mogelijk nooit helemaal opgehelderd. Er zijn nog veel vragen die niet zijn beantwoord in de vele intensieve verhoren met verdachte Roy B., zei de officier van justitie maandag bij de rechtbank in Den Haag tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting.

De 29-jarige man had een date met Boldewijn. Hij heeft verklaard dat hij de jongen uit Rotterdam die nacht in het ijskoude water bij zijn woonbootje heeft zien spartelen en dat hij hem niet heeft geholpen en ook geen hulp heeft ingeroepen. "Hij sloeg dicht, deed niks en ging weer terug naar bed", zei de aanklager. Ook toen Boldewijn een week lang werd gezocht door zijn familie en vrienden, heeft de verdachte zich stilgehouden.

De politie kwam B. op het spoor via de gebruikte dating-app en hield hem aan toen het lichaam van de tiener in het water werd gevonden. Dat gebeurde na een anonieme tip van een getuige. Die zou van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij Boldewijn aan zijn lot had overgelaten. Ook een andere getuige zou dat later van B. hebben gehoord. Het lichaam van Boldewijn lag precies onder de plek waar het drijvende vissershuisje had gelegen. Een doodsoorzaak kon niet meer worden vastgesteld.

Verdachte niet aanwezig

Uitgebreid onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die het scenario van B. weerleggen, zei de officier van justitie. Hij heeft B. aangeklaagd voor drie zaken: mishandeling met de dood tot gevolg - niet actief mishandelen maar juist door hulp na te laten - en dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp.

B. was niet op de zitting. Volgens zijn advocate is hij bang, onder meer door alle aandacht van de media en bedreigingen. Zij wilde dat het hele proces achter gesloten deuren wordt behandeld, maar de rechtbank wees dat verzoek af. Sterker nog, het OM en de rechtbank willen dat de verdachte de inhoudelijke behandeling verplicht bijwoont en dwingen hem daar zo nodig toe.

Het proces wordt gepland in mei of juni. Eerst moet B. nog door deskundigen worden onderzocht. Hij zou persoonlijkheidsproblemen hebben en zwakbegaafd zijn.

Meer uit Binnenland

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

5 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

6 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

7 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

11 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

12 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

12 uur geleden