Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM veegt vele onderzoekswensen MH17-verdachte van tafel

OM veegt vele onderzoekswensen MH17-verdachte van tafel

SCHIPHOL (ANP) - De onderzoekswensen die namens MH17-verdachte Oleg Poelatov zijn gedaan in het strafproces zijn onvoldoende gemotiveerd, omslachtig, niet relevant of veel te laat. Het Openbaar Ministerie mocht donderdag in de rechtbank op Schiphol reageren op de "meer dan tweehonderd verzoeken" die vorige week zijn gedaan door de advocaten van de Rus.

In een urenlang betoog zei het OM dat wat hen betreft vrijwel alle onderzoekswensen van tafel geveegd kunnen worden. Vrijdag gaan ze verder met hun verhaal. De rechtbank beslist 25 november welke wensen en verzoeken uitgevoerd moeten worden.

Poelatov is een van de vier verdachten in het monsterproces rond het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Hij is de enige die zich laat vertegenwoordigen door advocaten. De andere drie - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben niets laten horen.

Geen toegevoegde waarde

De Nederlandse advocaten willen namens voormalig luitenant-kolonel Poelatov onder meer vele getuigen horen, of opnieuw horen, die mogelijk nieuw licht kunnen werpen op de vliegramp in 2014. Ook willen zij onderzoekers aan de tand voelen die hebben meegewerkt aan talloze rapporten die over de ramp zijn gemaakt. De officieren van justitie vinden de meeste verzoeken overbodig. Getuigen zijn volgens hen al uitgebreid gehoord of kunnen geen relevante informatie toevoegen. Ook het nog eens doorspitten van onderzoeksrapporten heeft naar de mening van het OM geen toegevoegde waarde.

Vlucht MH17 vertrok 17 juli 2014 uit Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt. Het toestel werd boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Volgens het internationale onderzoeksteam JIT staat "onomstotelijk" vast dat dat gebeurde met een Buk-raket afkomstig uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Poelatov ontkent iedere betrokkenheid.

De strafzaak begon afgelopen maart en zal waarschijnlijk minstens tot eind volgend jaar duren. Het proces is nu nog in de inleidende fase. De rechtbank streeft er naar vanaf februari volgend jaar de zaak inhoudelijk te behandelen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

17 minuten geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden