Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: vader zaak Ruinerwold naar Pieter Baan Centrum

OM: vader zaak Ruinerwold naar Pieter Baan Centrum

ASSEN (ANP) - Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de zaak Ruinerwold, moet naar de observatiekliniek van justitie worden gestuurd, het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd, tijdens de eerste openbare zitting in de zaak tegen Van D. en medeverdachte B. bij de rechtbank in Assen.

Een van de belangrijkste vragen in dat gedragskundig onderzoek is of er afdoende kan worden gecommuniceerd met Van D. De rechtbank stelde dinsdag vast dat het "van wezenlijk belang" is dat Van D. "zich in deze strafzaak kan verdedigen".

Van D. werd in augustus 2016 getroffen door een hersenbloeding en verloor als gevolg daarvan onder meer zijn spraakvermogen. Nadien is hij verzorgd door zijn kinderen, met wie hij in de boerderij in Ruinerwold een volstrekt afgezonderd bestaan leidde. Medische zorg had hij niet, omdat dat niet paste in zijn geïsoleerde leven.

Gezondheidstoestand

Er zijn nog tal van vragen rond de gezondheidstoestand van Van D. Hij verblijft momenteel in voorarrest in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen. Omdat een gang naar de rechtbank te zwaar voor hem is, zette zijn advocaat uiteen, bleef hij dinsdag weg uit de rechtszaal.

Volgens raadsman Robert Snorn is Van D. wel bereid om vragen te beantwoorden. Hij drong aan op neurologisch onderzoek voordat Van D. naar het PBC gaat, om vast te stellen of Van D. de strekking van zijn strafvervolging begrijpt. Ook stelde hij voor dat de rechtbank hem bezoekt, in een rustige, "prikkelarme omgeving", zodat de rechtbank zich zelf een beeld kan vormen van de situatie van de verdachte.

Van D. en B. worden onder meer verdacht van de jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

Meer uit Binnenland

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

47 minuten geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

1 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

4 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

5 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

6 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

6 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

10 uur geleden