Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: vader zaak Ruinerwold naar Pieter Baan Centrum

OM: vader zaak Ruinerwold naar Pieter Baan Centrum

ASSEN (ANP) - Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de zaak Ruinerwold, moet naar de observatiekliniek van justitie worden gestuurd, het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd, tijdens de eerste openbare zitting in de zaak tegen Van D. en medeverdachte B. bij de rechtbank in Assen.

Een van de belangrijkste vragen in dat gedragskundig onderzoek is of er afdoende kan worden gecommuniceerd met Van D. De rechtbank stelde dinsdag vast dat het "van wezenlijk belang" is dat Van D. "zich in deze strafzaak kan verdedigen".

Van D. werd in augustus 2016 getroffen door een hersenbloeding en verloor als gevolg daarvan onder meer zijn spraakvermogen. Nadien is hij verzorgd door zijn kinderen, met wie hij in de boerderij in Ruinerwold een volstrekt afgezonderd bestaan leidde. Medische zorg had hij niet, omdat dat niet paste in zijn geïsoleerde leven.

Gezondheidstoestand

Er zijn nog tal van vragen rond de gezondheidstoestand van Van D. Hij verblijft momenteel in voorarrest in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen. Omdat een gang naar de rechtbank te zwaar voor hem is, zette zijn advocaat uiteen, bleef hij dinsdag weg uit de rechtszaal.

Volgens raadsman Robert Snorn is Van D. wel bereid om vragen te beantwoorden. Hij drong aan op neurologisch onderzoek voordat Van D. naar het PBC gaat, om vast te stellen of Van D. de strekking van zijn strafvervolging begrijpt. Ook stelde hij voor dat de rechtbank hem bezoekt, in een rustige, "prikkelarme omgeving", zodat de rechtbank zich zelf een beeld kan vormen van de situatie van de verdachte.

Van D. en B. worden onder meer verdacht van de jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

2 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

3 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

4 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

6 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

7 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

7 uur geleden