Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: undercoveragent die suïcide pleegde, leverde niet veel bewijs

OM: undercoveragent die suïcide pleegde, leverde niet veel bewijs

BREDA (ANP) - De undercoveragent die zelfmoord pleegde tijdens een riskant onderzoek naar drugssmokkel, leverde "weliswaar veel informatie, maar niet veel bewijs". Die conclusie trok de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Breda.

De dramatische zelfmoord van de undercoveragent, in april vorig jaar, hield rechtstreeks verband met zijn werk, zo stelde de commissie-Brouwer vorig jaar november op basis van onderzoek naar de omstreden politieactie. De professionaliteit van het team Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie liet volgens de commissie ernstig te wensen over.

Het Openbaar Ministerie heeft het rapport van de undercoveragent niet toegevoegd aan het strafdossier in de zaak tegen de vermeende drugscrimineel Joop M. uit Zevenbergschen Hoek. Dat was omdat de overleden agent de rapporten niet heeft ondertekend en het OM daarom niet kon instaan voor de betrouwbaarheid ervan. Wel keek de Rijksrecherche op verzoek van de rechtbank of het onderzoek belastende of ontlastende informatie opleverde. De conclusie, aldus de officier: "De WOD leverde niet of nauwelijks belastende of ontlastende informatie op over de feiten op de tenlastelegging. Over de invoer van drugs leverde het zelfs helemaal niets op wat be- of ontlastend is." Wel heeft justitie veel bewijs vergaard uit berichten die Joop M. stuurde via gekraakte communicatienetwerken EncroChat en Sky.

De betrokken undercoveragent werkte vanaf begin 2020 tot zijn dood in april onder zware en riskante omstandigheden tijdens een operatie in Zevenbergschen Hoek in Noord-Brabant, gericht op een veronderstelde drugscrimineel. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze Joop M. van grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De undercover moest zich voordoen als zijn joviale buurman en een band opbouwen met M. en zijn partner. Hij kwam na verloop van tijd klem te zitten en bezweek ten slotte onder de druk. Met signalen dat het niet goed met hem ging, werd te weinig gedaan.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

1 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

2 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

2 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

2 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. De gemeente heeft zondag naar aanleiding van deze derde explosie een camera opgehangen.

2 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

3 uur geleden