Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: 'Twee fraudebestrijders KMar en OM deden aan omkoping'

OM: 'Twee fraudebestrijders KMar en OM deden aan omkoping'

ARNHEM (ANP) - Een 60-jarige ex-fraudebestrijder van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en een 57-jarige ex-fraudebestrijder van het Openbaar Ministerie (OM) hebben onder een hoedje gespeeld om met hun bedrijfjes te verdienen aan opdrachten van de marechaussee.

Dat vindt de officier van justitie, die maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem 80 uur werkstraf en 3000 euro boete eiste tegen de ex-marechaussee.

Ook noemt de aanklager het ‘bizar’ dat de rechtbank in Utrecht de voormalig OM-medewerker op 10 oktober 2019 heeft vrijgesproken van omkoping. Tegen hem was toen 60 uur werkstraf en 1500 euro boete geëist.

De twee werkten allebei als fraudebestrijders, onder meer aan het programma ‘Afpakken’, een offensief om witwasgeld af te plukken van criminelen. Daarnaast werkten ze met eigen bureautjes als opleiders en trainers aan cursussen hoe je criminele geldstromen kunt opsporen en afpakken.

Steekpenningen

Volgens de aanklager heeft de ex-marechaussee in ruil voor steekpenningen ervoor gezorgd dat KMar-opdrachten voor trainingen over ‘Afpakken’ naar het trainingsbureau van de OM'er gingen. Ook werkte hij zelf soms als opleider voor dat bureau.

Volgens de aanklager deelde de ex-marechaussee informatie over het beschikbare budget, over concurrenten, en deelde hij opsporingsdossiers die het trainingsbureau van de OM-medewerker als ‘casussen’ kon gebruiken in zijn trainingen.

Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake van omkoping. De twee voorzagen op verzoek van de instanties in een opleidingsbehoefte waarin de Politieacademie op dat moment niet voorzag en blijkt niet dat de betaalde 21.000 euro in vijf jaar tijd een gift waren. De invloed van de marechaussee op de keuze in de aanbesteding was beperkt en de cursussen waren kwalitatief maatwerk.

Of de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem dat ook zo ziet blijkt bij de uitspraak over vier weken.

Meer uit Binnenland

Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

2 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

5 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

7 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

8 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

8 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

9 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

10 uur geleden