Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM-topman na OVV-rapport: ik kan aanblijven

OM-topman na OVV-rapport: ik kan aanblijven

DEN HAAG (ANP) - Gerrit van der Burg, de hoogste baas bij het Openbaar Ministerie, vindt dat hij kan aanblijven. Dit zegt hij in Nieuwsuur in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging van bij het proces Marengo betrokken personen. Volgens hem moet stoïcijns worden doorgegaan met het bestrijden van het nietsontziende criminele milieu en het meedogenloze geweld. "We zitten niet in een periode waarin je zegt als baas van een organisatie: 'ik stop ermee'."

De OVV onderzocht de beveiliging rondom de broer van kroongetuige Nabil B., diens advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Hierin zijn harde conclusies gedaan. "Bij een aantal keuzes in de onderzochte beveiligingssituaties, bijvoorbeeld bij het delen van informatie, werd aan het belang van bewaken en beveiligen minder gewicht toegekend dan aan het opsporingsbelang", aldus de OVV. "In een aantal gevallen kwam het niet eens tot een afweging van belangen."

Peter Schouten en advocaat Onno de Jong - die samen de kroongetuige bijstaan - zeiden woensdag dat ze denken dat De Vries nog had geleefd als ze niet "in de sfeer van kinnesinne en ruzie met het OM" terecht waren gekomen. Volgens Van der Burg is de motivatie er om sterk te verbeteren, zegt hij in Nieuwsuur. Ook vindt hij wat Schouten zegt nogal "hoog over. Na drie jaar terugkijkend, in retroperspectief, is het heel ongemakkelijk en lastig om te waarderen wat er zou zijn gebeurd. Dus die relatie die hij legt, volg ik niet."

Meer uit Binnenland

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

40 minuten geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

2 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

3 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

9 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

9 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

9 uur geleden