Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM Suriname mag ex-vicepresident Adhin vervolgen

OM Suriname mag ex-vicepresident Adhin vervolgen

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse procureur-generaal (pg) kan doorgaan met de vervolging van ex-vicepresident Ashwin Adhin. Het parlement heeft hem daar donderdag toestemming voor gegeven. Adhin wordt verdacht van diefstal en vernieling van apparatuur uit het kantoor van de huidige vicepresident Ronnie Brunswijk.

Omdat Adhin als vicepresident en minister van Onderwijs in de vorige regeringen onder leiding van oud-president Desi Bouterse heeft gediend, geldt voor hem de wet 'in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers'. Deze wet schrijft voor dat het Openbaar Ministerie (OM) en de pg pas met de vervolging kunnen beginnen als het parlement daar toestemming voor heeft gegeven.

Zoals verwacht stemden de leden van de NDP, de partij van Bouterse en Adhin, tegen. De NDP-fractie maakte duidelijk dat het in staat van beschuldiging stellen niet betekent dat Adhin ook werkelijk schuldig is. Dat zal het OM verder gaan uitzoeken.

Ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad kreeg in augustus ook met deze wet te maken. Ook toen was er een meerderheid in het parlement die het OM de ruimte gaf vervolging in te stellen. Vorige week is de rechtbank begonnen met de behandeling van zijn zaak. Hoefdraad is nog steeds spoorloos.

Meer uit Buitenland

Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

7 minuten geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

37 minuten geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

2 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

7 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

9 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

15 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

16 uur geleden