Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: strafverzwaring voor wie zich misdraagt met oud en nieuw

OM: strafverzwaring voor wie zich misdraagt met oud en nieuw

DEN HAAG (ANP) - Wie dinsdagavond of nieuwjaarsnacht als feestverstoorder de fout ingaat en betrapt wordt, kan een flink zwaardere straf tegemoet zien. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt oud en nieuw als evenement. "Bij strafzaken die aan de jaarwisseling zijn gerelateerd geldt een verzwaringsfactor van 75 procent", aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie. "Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig."

"Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie een gevangenisstraf opleveren." De maatregelen zijn vergelijkbaar met eerdere jaarwisselingen.

Eerder op oudejaarsdag noemde korpschef Erik Akerboom oud en nieuw een hoogrisico-evenement voor de politie. "Wat een feest moet zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar. Laten we met elkaar de traditie feestelijk en vooral veilig voortzetten", aldus de baas van de Nationale Politie.

Meer uit Binnenland

Voorlopig nog zeer beperkt treinverkeer rond Utrecht Centraal

UTRECHT (ANP) - De NS is "mondjesmaat" weer begonnen met het opstarten van het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal, laat een woordvoerster weten. Voorlopig rijden er maar "zeer beperkt" treinen. Reizigers moeten de rest van de middag en avond nog rekening houden met uitval en vertraging.

51 minuten geleden
Storing Utrecht verholpen, treinverkeer om 16.00 uur hervat

UTRECHT (ANP) - De storing bij de verkeersleidingspost in Utrecht is verholpen en het treinverkeer wordt vanaf 16.00 uur weer opgestart, meldt ProRail. Door de storing die iets voor 13.30 uur optrad, strandden in het hele land zo'n dertig treinen. Daardoor volgt een "logistieke puzzel die we moeten leggen" om treinen weer naar een perron te krijgen, aldus een woordvoerster. Ook moet personeel opnieuw worden ingepland. Reizigers moeten daarom de rest van de woensdag rekening houden met vertragingen.

2 uur geleden
Kinderzitjes en tassen uit auto's garage Nieuwegein gehaald

NIEUWEGEIN (ANP) - Uit de auto's die nog in de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan, hebben ruim zeventig eigenaren woensdagochtend hun spullen gehaald. Volgens een gemeentewoordvoerster werden er meerdere kinderzitjes meegenomen, anderen hadden nog een tas met spullen of laptop in de auto liggen.

3 uur geleden
Geen treinen van en naar Utrecht Centraal door storing

UTRECHT (ANP) - Door een systeemstoring rond 13.30 uur bij de verkeersleidingspost in Utrecht is er woensdagmiddag geen treinverkeer van en naar Utrecht Centraal mogelijk, meldt ProRail. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de storing, aldus de spoorbeheerder. Er zijn meerdere gestrande treinen, geprobeerd wordt die binnen te rijden op een dichtstbijzijnd station zodat de mensen uit de trein kunnen, aldus een woordvoerster.

3 uur geleden
Maffiabaas Imperiale verklaart in strafzaak Rico de Chileen

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft op het laatste moment verklaringen van de naar de Italiaanse justitie overgelopen vroegere maffiabaas Raffaele Imperiale ingebracht in het hoger beroep van de strafzaak tegen Richard R., alias Rico de Chileen. Dit bleek woensdagochtend in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de inhoudelijke behandeling van de beroepszaak van start zou gaan. Het hof stelde die voor onbepaalde tijd uit.

6 uur geleden
Auto pleegouders zwaargewond meisje Vlaardingen weggetakeld

VLAARDINGEN (ANP) - Een auto van de pleegouders van het 10-jarige meisje uit Vlaardingen dat circa twee weken geleden zwaargewond werd opgenomen in een ziekenhuis is weggetakeld, meldt onder meer de regionale omroep Rijnmond. Een politiewoordvoerder bevestigt woensdagochtend dat een auto dinsdag in beslag is genomen en is weggetakeld.

6 uur geleden
DNB hoeft vermeend in oven beschadigd geld niet te vervangen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft bankbiljetten die zouden zijn beschadigd in een oven niet te vervangen, oordeelt de Raad van State (RvS) woensdag. De RvS gaat mee in een eerdere uitspraak van de rechtbank dat niet uit te sluiten is dat de biljetten ter waarde van 6500 euro moedwillig zijn beschadigd.

6 uur geleden