Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM start onderzoek naar collectieve aangifte tegen Willem Engel

OM start onderzoek naar collectieve aangifte tegen Willem Engel

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, die door 22.581 mensen ondertekend is. Het OM bevestigt dat na een bericht van initiatiefnemer van de aangifte Norbert Dikkeboom. Engel zegt dat de aangifte tegen hem "puur moddergooien" is en dat het gaat om de "zoveelste lastercampagne".

Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief omdat Engel zich volgens hem schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Hij omschrijft de Viruswaarheid-oprichter als "een buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen" en vindt dat Engel angst en verdeeldheid zaait onder de bevolking met zijn uitlatingen. In december overhandigde Dikkeboom de collectieve aangifte aan het OM in Rotterdam.

"Na de aangifte blijkt er genoeg aanleiding voor een oriënterend onderzoek. De politie zal dat uitvoeren. De officier van justitie zal daarna beslissen of er sprake is van een bewijsbaar strafbaar feit en over wordt gegaan tot vervolging", aldus een woordvoerder van het OM.

Bedreiging

Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn. Ik heb nog nooit iemand bedreigd." De Viruswaarheid-voorman deed eerder al aangifte tegen Dikkeboom wegens stalking.

De laatste aanklacht in de aangifte, bedreiging, heeft Dikkeboom in januari nog aan de aangifte toegevoegd, na uitspraken van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels in EenVandaag. In een item over politici die bedreigd worden zei Zwinkels dat hij uitspraken over tribunalen "echt gevaarlijk" vindt.

Voorbeelden

"Dat zijn verkapte doodsbedreigingen en zo zien wij dat ook", zei Zwinkels in de uitzending begin januari. Uitspraken als "jouw tijd komt nog wel" of "je moet je gaan verantwoorden voor een tribunaal" komen volgens de hoofdofficier al snel in de buurt van een strafbare doodsbedreiging. "Daar vervolgen wij ook mensen voor, en daar worden mensen ook voor veroordeeld door de rechter."

Dikkeboom verzamelde daarna naar eigen zeggen zo’n vijftig voorbeelden van uitspraken van Engel over tribunalen. "Hij heeft het er te pas en te onpas over, bij demonstraties met grote groepen mensen, maar ook online." Volgens Dikkeboom heeft het OM het document toegevoegd aan het dossier van de aangifte.

Een woordvoerder van het OM kon nog niets zeggen over de duur van het oriënterende onderzoek.

Meer uit Binnenland

Prijsuitreiking Bloemencorso trekt veel bekijks in Voorhout

VOORHOUT (ANP) - In Voorhout zijn tienduizenden bezoekers afgekomen op het jaarlijkse Bloemencorso. In het dorp werd zaterdag tegen het einde van de ochtend bekendgemaakt dat 'Olifantenfestival' van Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem en omstreken dit jaar de mooiste praalwagen heeft.

14 minuten geleden
Gewonde door ongeluk op A59, weg dicht bij Waalwijk

WAALWIJK (ANP) - Door een ongeluk op de A59 ter hoogte van Waalwijk is zaterdagochtend iemand gewond geraakt. Het gaat om de bestuurder van een van de twee betrokken auto's, laat een woordvoerder van de politie weten. Door het ongeval is de snelweg richting Den Bosch dicht tussen Waalwijk en Waalwijk-Centrum. Rijkswaterstaat verwacht de weg rond 13.00 uur weer te kunnen vrijgeven.

2 uur geleden
Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen. Ter vergelijking: in Nederland waren er vorig jaar volgens de politie acht plofkraken. "Het is absoluut een exportproduct geworden", zegt een woordvoerder.

2 uur geleden
Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking

APELDOORN (ANP) - De leden van GroenLinks en PvdA kunnen elkaar zaterdag weer beter leren kennen. Op een dubbel congres in Apeldoorn buigen ze zich over de vraag op welke manier hun partijen de samenwerking kunnen voortzetten, die in 2021 langzaam in gang is gezet. Eerder hadden de leden van de linkse partijen al ruimhartig ingestemd met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook voor de Europese verkiezingen in juni is één GroenLinks-PvdA-programma gemaakt.

8 uur geleden
Cabaretier Sjaak Bral maakt expositie over Haagse Harry

DEN HAAG (ANP) - De Haagse cabaretier Sjaak Bral heeft een tentoonstelling gemaakt over zijn door wijlen stripmaker Marnix Rueb verzonnen stadgenoot Haagse Harry. Die expositie is vanaf zaterdag te bezoeken in het Haags Historisch Museum aan de Hofvijver.

8 uur geleden
Openbaar vervoer staat 3 minuten stil uit protest tegen geweld

DEN HAAG (ANP) - Treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams staan zaterdagavond om 22.30 uur drie minuten stil. Winkels op stations houden dan de deuren dicht. Het is een protest tegen het geweld waar ov-personeel geregeld mee te maken krijgt.

8 uur geleden
Bloemencorso trekt veel bekijks in Bollenstreek

NOORDWIJK (ANP) - Naar verwachting een miljoen mensen komen zaterdag af op het jaarlijkse Bloemencorso in de Bollenstreek. Vijftien praalwagens trekken van Noordwijk naar Haarlem. Onderweg worden onder meer de kernen van Voorhout, Sassenheim, Lisse en Hillegom aangedaan. "Langs de hele route staat het vol, vooral in de dorpskernen is het een groot feest", verwacht een woordvoerder.

8 uur geleden