Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM staakt onderzoek naar lekken strafdossier-De Mos

OM staakt onderzoek naar lekken strafdossier-De Mos

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar het lekken van het strafdossier in de zaak tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui gestaakt. Dit bevestigt het OM maandag naar aanleiding van een paar berichten van De Mos op X, voorheen Twitter. Bij die berichten heeft De Mos de brief van het OM gevoegd, waarin uiteen wordt gezet dat het lek niet is gevonden en het onderzoek daarmee zonder resultaat is gebleven.

De Mos en Guernaoui stonden eerder dit jaar terecht op verdenking van corruptie. De rechtbank in Rotterdam sprak hen vrij. Het OM is tegen die vrijspraken in hoger beroep gegaan.

In januari deden de advocaten van beide verdachten aangifte van het lekken van het dossier aan Nieuwsuur, dat zich in het onderzoek met het oog op bronbescherming heeft beroepen op zijn verschoningsrecht. Volgens de advocaten was er sprake van smaad en schending van het ambtsgeheim. Het onderzoek is uitgevoerd door een speciaal onderdeel van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het OM Oost-Nederland.

Toegang tot dossier

In de brief aan de advocaten van De Mos en Guernaoui schrijft het OM dat zowel bij de Rijksrecherche, belast met het onderzoek in de corruptiezaak, als bij het OM vele tientallen personen toegang hadden tot het dossier. Toen het dossier klaar was, kregen ook tal van anderen, onder wie advocaten, er beschikking over, zowel in papieren als digitale vorm.

In zijn tweet hekelt De Mos de manier waarop er met het dossier is omgesprongen: "Uit gedegen onderzoek van het OM blijkt dat ruim 125 personen (!) mij naar hartelust hebben kunnen beschadigen door te lekken naar de pers. Zowel het fysieke deel als de usb-stick van het strafdossier, waaruit volledige vrijspraak volgde, werd niet discreet opgeborgen. #fail."

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

4 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

7 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

8 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

9 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

9 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

9 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

10 uur geleden