Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: sporen van schutter brute liquidatie op huls en handschoen

OM: sporen van schutter brute liquidatie op huls en handschoen

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft meerdere DNA-sporen van de mogelijke schutter Reinaldo M. (21) gevonden in het onderzoek naar de liquidatie van Shantienne Frans (34) in Rotterdam. Het DNA zat op een handschoen die de moordenaar droeg bij de schietpartij en op één van de kogelhulzen die naast het lichaam van het slachtoffer lag. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend op een tussentijdse zitting in de Rotterdamse rechtbank. Het onderzoek is bijna afgerond.

Het slachtoffer werd op 22 mei om 23.30 uur doodgeschoten op de Nassauhaven. Op een filmpje, dat een bewoner maakte vanaf zijn balkon, was te zien hoe de schutter van dichtbij vier kogels afvuurde. De dader vluchtte vervolgens in een gereedstaande BMW. Die wagen werd een kilometer verderop uitgebrand aangetroffen op de Feijenoordkade.

Naast die vluchtauto lag volgens het OM "een deel van de handschoenen" die de dader op het filmpje droeg, met daarin DNA van M. "Verder matcht aangetroffen DNA op één van de hulzen met dat van M.", aldus de officier van justitie.

Onderzoek naar andere man

Verder wees de aanklager erop dat de mobiele telefoon van M. na de "brute en goed georganiseerde" liquidatie in de directe omgeving was aangestraald. Ook zou M. op bewakingscamera’s in de buurt van zijn eigen woning een zelfde soort broek met witte strepen hebben gedragen als de schutter.

De advocaat van M. wil dat er onderzoek wordt gedaan naar een andere man die op de avond van de schietpartij op camerabeelden te zien zou zijn. Die zou ook zo’n broek hebben gedragen. "Een van de getuigen zegt dat een lange man geschoten zou hebben. De persoon op de beelden was groter dan M. Wie is het, want die kan als verdachte worden aangemerkt."

Motief onduidelijk

Medeverdachte is de 20-jarige Cleiton A. Hij zou de moord samen met M. hebben voorbereid. Beiden werden een week na de schietpartij opgepakt. In de tussentijd had de recherche telefoongesprekken tussen A. en M. afgeluisterd. Daarin zouden ze ruzie hebben gemaakt over het gevonden bewijs. Ook zou A. op zoek zijn geweest naar een gestolen scooter. "Die telefoongesprekken komen verkeerd over. Daar heeft de politie haar eigen uitleg aan gegeven", zei A.

Een motief voor de liquidatie is nog onduidelijk. Merwin ‘Junny’ Frans (30), broer van slachtoffer Shantienne, werd twee jaar geleden ook doodgeschoten. De daders kregen 17 en 18 jaar cel. Een andere broer zit momenteel vast op verdenking van de liquidatie van Stephano van Engel op oudejaarsavond.

Volgende pro-formazitting

De advocaten vroegen de rechtbank om voor A. en M. het jeugdstrafrecht toe te passen. Het OM verzette zich daartegen, mede door de ernst van het misdrijf. De rechters wezen de verzoeken van de raadslieden af en bepaalden tevens dat beide verdachten blijven vastzitten.

Op 24 november dient de volgende pro-formazitting.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden