Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: snel duidelijkheid over uitlevering Marengo-verdachte Saïd R.

OM: snel duidelijkheid over uitlevering Marengo-verdachte Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verwacht "op korte termijn" meer duidelijkheid te kunnen geven over de voorwaarden waaronder Marengo-verdachte Saïd R. aan Nederland is uitgeleverd door Colombia. De rechtbank vroeg begin oktober om opheldering daarover, nadat de advocaten van R. aan de bel hadden getrokken over de omstandigheden.

Volgens de advocaten van R., de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, hadden de Colombiaanse autoriteiten laten weten dat R. enkel naar Nederland mocht als hij geen levenslange gevangenisstraf zou krijgen. Volgens het OM, dat waarschijnlijk de langste straf gaat eisen, klopt dat niet.

De officieren van justitie lieten woensdag tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo weten dat er inmiddels verzoeken aan Colombia zijn gedaan. "De stukken zijn vertaald en half oktober ingestuurd", zei de officier. De stukken kwamen echter terug omdat er een officiële stempel op moest en ook dat is nu volgens haar gebeurd. "We hopen op korte termijn een reactie uit Colombia te ontvangen."

Uitleveringsvoorwaarden R.

R. (50) werd in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. In december vorig jaar is hij aan Nederland uitgeleverd. Volgens zijn advocaten is bij die uitlevering een document ondertekend door de president van de Hoge Raad van Colombia, waarin staat dat de uitlevering enkel onder bepaalde voorwaarden mag plaatsvinden. Bijvoorbeeld dat de verdachte niet gefolterd mag worden of levenslang de cel in gaat.

Echter, volgens het OM is er daarna aanvullende en verduidelijkende correspondentie geweest, waarin de Colombiaanse autoriteiten hebben laten weten dat het in dit geval niet gold. De rechtbank gaf aan dit opgehelderd te willen hebben, onder meer omdat "de gevolgen van het al dan niet bestaan van een dergelijke voorwaarde zeer groot kunnen zijn voor verdachte en dat de rechtbank daarom iedere mogelijke onduidelijkheid op dit punt wil vermijden".

Marengo-proces

R. is een van de hoofdverdachten in het omvangrijke Marengo-proces, waarin tegen onder anderen Taghi en medeverdachten een levenslange gevangenisstraf is geëist. De behandeling van de zaak van R. loopt echter achter bij die van andere verdachten, vanwege zijn late uitlevering en een advocatenwissel. De voorzichtige planning is dat R. in februari zal horen wat er tegen hem geëist gaat worden en dat zijn advocaten daar in mei of juni op kunnen reageren in hun pleidooi.

Meer uit Binnenland

Door storing meldt COA niet hoeveel mensen in Ter Apel zitten

TER APEL (ANP) - Het is niet bekend hoeveel asielzoekers afgelopen nacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben geslapen. Het systeem om dat door te geven, werkt niet en daardoor meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen cijfers. Het is nog niet bekend wanneer de cijfers alsnog komen.

1 uur geleden
Circa 90 activisten verwijderd van demonstratieplek Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag zo'n negentig milieuactivisten verwijderd van een demonstratieplek in Den Haag, laat een woordvoerder weten. "Ze zijn met bussen verplaatst en op een andere locatie weer vrijgesteld."

4 uur geleden
A59 naar Den Bosch weer open na urenlange afsluiting bij Waalwijk

WAALWIJK (ANP) - De A59 in de richting van Den Bosch is weer open, meldt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. De snelweg was zaterdagochtend urenlang afgesloten tussen Waalwijk en Waalwijk-Centrum, na een ongeluk dat daar rond 06.30 uur gebeurde. Rond 13.00 uur liet Rijkswaterstaat weten dat het politieonderzoek was afgerond.

4 uur geleden
XR: politie gaat over tot aanhoudingen bij protest in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een protest van milieuactivisten in Den Haag verricht de politie aanhoudingen, zegt een woordvoerder van de activisten zaterdag. Het protest vindt plaats op een kruispunt voor het Nederlandse hoofdkantoor van TotalEnergies.

4 uur geleden
Prijsuitreiking Bloemencorso trekt veel bekijks in Voorhout

VOORHOUT (ANP) - In Voorhout zijn tienduizenden bezoekers afgekomen op het jaarlijkse Bloemencorso. In het dorp werd zaterdag tegen het einde van de ochtend bekendgemaakt dat 'Olifantenfestival' van Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem en omstreken dit jaar de mooiste praalwagen heeft.

5 uur geleden
Gewonde door ongeluk op A59, weg dicht bij Waalwijk

WAALWIJK (ANP) - Door een ongeluk op de A59 ter hoogte van Waalwijk is zaterdagochtend iemand gewond geraakt. Het gaat om de bestuurder van een van de twee betrokken auto's, laat een woordvoerder van de politie weten. Door het ongeval is de snelweg richting Den Bosch dicht tussen Waalwijk en Waalwijk-Centrum. Rijkswaterstaat verwacht de weg rond 13.00 uur weer te kunnen vrijgeven.

7 uur geleden
Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen. Ter vergelijking: in Nederland waren er vorig jaar volgens de politie acht plofkraken. "Het is absoluut een exportproduct geworden", zegt een woordvoerder.

8 uur geleden