
OM schetst ‘meedogenloze organisatie’ Ridouan Taghi
AMSTERDAM (ANP) - "Een zeer professionele en meedogenloze organisatie, waarin geen enkel respect bestond voor een mensenleven." Op de tweede dag van het requisitoir in Marengo, het monsterproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, heeft het Openbaar Ministerie uitvoerig de structuur en omvang van diens vermeende criminele organisatie uiteengezet.
Het OM deed dat aan de hand van de verklaringen van Nabil B., de kroongetuige in de zaak, en talloze zogeheten PGP-berichten, geheime communicatie tussen de verdachten onderling waarop justitie de hand heeft weten te leggen. Het zijn volgens het OM "de twee bewijspijlers" in het zeer omvangrijke strafrechtelijk onderzoek. Deelname aan een criminele organisatie vormt een onderdeel van de aanklacht tegen de in totaal zeventien verdachten.
Taghi was de onbetwistbare leider van de bende, aldus het OM, met Mao R. en Saïd R. (geen familie) als zijn voornaamste adjudanten. Taghi was ook telkens de opdrachtgever van de moorden waarvoor hij en de zijnen terechtstaan. Marengo draait om zes voltooide liquidaties en een reeks pogingen daartoe, over een periode van zeventien maanden.
Wraakacties
Wraak en genoegdoening waren de voornaamste motieven, maar volgens het OM was ook het "vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij" reden om te moorden. "Slachtoffers waren honden, honden die moesten slapen", zo vatte het OM verklaringen van kroongetuige B. samen. Als een liquidatie was geslaagd, werden er onderling "triomfantelijke berichten en felicitaties" rondgestuurd.
De onderscheiden bendeleden hadden allen een eigen taak, aldus het OM. Er waren schutters en spotters en mensen die hen aanstuurden. Anderen regelden wapens, voertuigen, schuilplaatsen, geld en PGP-toestellen. Er werden corrupte contacten ingeschakeld voor kentekens en valse identiteitsbewijzen.
Afscherming
Afscherming was een kernbegrip binnen de werkwijze van de organisatie. "Alles in de organisatie was daarop gericht", zei de officier van justitie op basis van de verklaringen van de kroongetuige. "Iedereen wist zo weinig mogelijk van elkaar, om het risico te beperken bij een aanhouding of een doorzoeking."
"Als Taghi ergens bang voor was, dat was het dat ‘hitters’, de schutters, zouden gaan praten, want Taghi stond direct met hen in contact", citeerde de officier de kroongetuige. "De naam van Taghi werd niet uitgesproken, zelfs al zat je in de auto of was je met zijn tweeën."
Afronding
Het OM heeft in totaal tien dagen nodig om het bewijs aan de rechtbank uiteen te zetten. Op 28 juni ronden de officieren van justitie het betoog af met de strafeisen.
Meer uit Binnenland
SIBCULO (ANP) - De paraglider die zondagmiddag om het leven kwam in Sibculo (Overijssel) is een 53-jarige man uit Nunspeet. Na onderzoek is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn een paar duizend mensen op de been om steun te betuigen aan Gaza. Ze zijn in de middag vertrokken vanaf de Essalammoskee vlak bij De Kuip in Rotterdam-Zuid. Vanaf daar liepen ze via de Erasmusbrug richting de Coolsingel.
3 uur geledenSIBCULO (ANP) - Een paraglider is zondag bij een ongeluk om het leven gekomen in Sibculo (Overijssel), meldt de politie. Over de identiteit van het slachtoffer zijn geen mededelingen gedaan.
5 uur geledenGORINCHEM (ANP) - De brandweer is naar verwachting nog de hele ochtend bezig met het nablussen van de brand in een voormalig en verlaten schoolgebouw in Gorinchem. De brand is inmiddels wel uit. Wegens de vrijkomende rook die over Gorinchem trok, werd het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden.
11 uur geledenROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
18 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
23 uur geledenALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
1 dag geleden