Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ruzie om ketting ging vooraf aan doodschieten Bigidagoe

OM: ruzie om ketting ging vooraf aan doodschieten Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie ging een ruzie over een halsketting vooraf aan de schietpartij waarbij rapper Bigidagoe van rapformatie Zone 6 is doodgeschoten. De vermeende schutter Shairone S. (20) wilde volgens het OM wraak nemen op een vriend van Bigidagoe van wie hij tijdens het opstootje kort voor het schietincident klappen kreeg.

Mogelijk heeft de verdachte tijdens het schieten de verkeerde persoon geraakt, concludeert het OM. Het beoogde doelwit stond op dat moment achter Danzel Silos, de echte naam van de 26-jarige rapper. Silos werd door meerdere kogels geraakt. Een schot raakte hem in het hart.

Het Openbaar Ministerie beschikt over veel camerabeelden van de gebeurtenissen in de vroege ochtend van zondag 25 februari bij het partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam, maar het dodelijke schietincident zelf staat niet op camera. Op de beschikbare beelden is onder meer het opstootje te zien. Eveneens is op de beelden te zien dat S. kort voor het schietincident een wapen uit de auto haalde, waarmee hij volgens het OM in de lucht heeft geschoten. "De stap om daarna te schieten was dan ook niet heel groot", zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Amsterdam.

Partycentrum

De schietpartij vond plaats om iets voor 5.30 uur. De 26-jarige rapper verliet een half uur eerder een feest dat hij die nacht had bijgewoond in het partycentrum. S. was die nacht volgens het OM bij een ander feest in een andere zaal.

Om 5.14 uur komen de verdachte en zijn vrienden buiten in contact met de groep van Bigidagoe. "Op de beelden is te zien dat er met elkaar gepraat wordt. Volgens een langslopende getuige was er sprake van een discussie of ruzie", zei de officier. Het zou gaan om de opvallende ketting die S. om zijn nek droeg. De beelden tonen dat hij de ketting aan een vriend gaf. Daarna ontstond het opstootje, waarbij S. volgens een getuige twee keer een duw of een klap kreeg uit de groep van Silos.

Stilzwijgen schutter

Nadat de groepen uit elkaar zijn, blijft S. volgens het OM nog heel erg boos. Ook de vriend van Bigidagoe die S. had geslagen moet in bedwang worden gehouden. De verdachte krijgt een vuurwapen aangereikt. Daarmee rent hij terug naar de plek van het opstootje, waarna er vier schoten zijn te horen.

S. beroept zich op zijn zwijgrecht en wacht volgens zijn advocaat met verklaren tot het dossier over enkele weken klaar is. De volgende inleidende zitting is op 17 september. S. blijft vastzitten.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

6 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

13 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

13 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

14 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

14 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

17 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

18 uur geleden