Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ‘Rico de Chileen’ was gedoodverfde leider moordbende

OM: ‘Rico de Chileen’ was gedoodverfde leider moordbende

AMSTERDAM (ANP) - De 47-jarige Richard R., alias Rico de Chileen, was jarenlang "de gedoodverfde leider" van een internationaal opererende misdaadorganisatie die zich bezighield met het witwassen van criminele miljoenen, grootschalige cocaïnehandel en het plegen van liquidaties.

Dat zei het Openbaar Ministerie woensdag aan het begin van een tien uur durend betoog, waarin het bewijs tegen R. minutieus uiteenzet wordt en een strafeis zal worden geformuleerd. Voor dit requisitoir is twee dagen uitgetrokken, de eis zal pas maandag worden uitgesproken. R. staat terecht op verdenking van het leiden van een criminele organisatie.

Het onderzoek naar R. is in 2016 op gang gekomen. In de loop van het onderzoek hebben politie en justitie een grote hoeveelheid cryptoberichten (zogeheten PGP-berichten) verzameld, waaruit volgens het OM onomwonden blijkt dat R. leider was van een moordorganisatie.

Ter illustratie van die stelling haalde de officier van justitie twee PGP-berichten aan, die R. in april 2016 verstuurde aan Ridouan Taghi, die inmiddels hoofdverdachte is in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In de berichten wordt gesproken over liquidaties en ze tonen volgens het OM "de koelbloedige wijze waarop beiden over leven en dood beslissen".

'Criminelen waanden zich veilig'

"Een enkel bericht kan een einde maken aan een mensenleven", aldus de officier. R. zou er talloze hebben verstuurd. Niet alleen aan Taghi, maar ook aan andere criminele kopstukken met wie hij zaken zou hebben gedaan. Ze geven "een glasheldere inkijk in de bijzondere werkwijze" van de organisatie, aldus het OM. "De meeste berichten zijn heel concreet, criminelen waanden zich veilig." Nadat enkele jaren geleden miljoenen PGP-berichten in handen van politie en justitie kwamen, zijn ze "een ware goudmijn" gebleken in een reeks strafzaken, aldus het het OM.

Ook in de zaak tegen ‘Rico de Chileen’, die in 2017 werd gearresteerd toen hij Chili inreisde en vervolgens aan Nederland is uitgeleverd. Volgens justitie heeft R. zijn organisatie vanuit het buitenland bestuurd, leidde hij "een luxeleven", bleef hij zelf zoveel mogelijk buiten schot en liet hij ondergeschikten in zijn bende "het vuile werk opknappen".

Politie en justitie werken nog aan een tweede strafrechtelijk onderzoek tegen R., waarin hij naar verwachting zal worden beschuldigd van concrete betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

3 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

4 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

4 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

4 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

5 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

6 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

6 uur geleden