Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ‘Rico de Chileen’ was gedoodverfde leider moordbende

OM: ‘Rico de Chileen’ was gedoodverfde leider moordbende

AMSTERDAM (ANP) - De 47-jarige Richard R., alias Rico de Chileen, was jarenlang "de gedoodverfde leider" van een internationaal opererende misdaadorganisatie die zich bezighield met het witwassen van criminele miljoenen, grootschalige cocaïnehandel en het plegen van liquidaties.

Dat zei het Openbaar Ministerie woensdag aan het begin van een tien uur durend betoog, waarin het bewijs tegen R. minutieus uiteenzet wordt en een strafeis zal worden geformuleerd. Voor dit requisitoir is twee dagen uitgetrokken, de eis zal pas maandag worden uitgesproken. R. staat terecht op verdenking van het leiden van een criminele organisatie.

Het onderzoek naar R. is in 2016 op gang gekomen. In de loop van het onderzoek hebben politie en justitie een grote hoeveelheid cryptoberichten (zogeheten PGP-berichten) verzameld, waaruit volgens het OM onomwonden blijkt dat R. leider was van een moordorganisatie.

Ter illustratie van die stelling haalde de officier van justitie twee PGP-berichten aan, die R. in april 2016 verstuurde aan Ridouan Taghi, die inmiddels hoofdverdachte is in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In de berichten wordt gesproken over liquidaties en ze tonen volgens het OM "de koelbloedige wijze waarop beiden over leven en dood beslissen".

'Criminelen waanden zich veilig'

"Een enkel bericht kan een einde maken aan een mensenleven", aldus de officier. R. zou er talloze hebben verstuurd. Niet alleen aan Taghi, maar ook aan andere criminele kopstukken met wie hij zaken zou hebben gedaan. Ze geven "een glasheldere inkijk in de bijzondere werkwijze" van de organisatie, aldus het OM. "De meeste berichten zijn heel concreet, criminelen waanden zich veilig." Nadat enkele jaren geleden miljoenen PGP-berichten in handen van politie en justitie kwamen, zijn ze "een ware goudmijn" gebleken in een reeks strafzaken, aldus het het OM.

Ook in de zaak tegen ‘Rico de Chileen’, die in 2017 werd gearresteerd toen hij Chili inreisde en vervolgens aan Nederland is uitgeleverd. Volgens justitie heeft R. zijn organisatie vanuit het buitenland bestuurd, leidde hij "een luxeleven", bleef hij zelf zoveel mogelijk buiten schot en liet hij ondergeschikten in zijn bende "het vuile werk opknappen".

Politie en justitie werken nog aan een tweede strafrechtelijk onderzoek tegen R., waarin hij naar verwachting zal worden beschuldigd van concrete betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.

53 minuten geleden
Programma gratis schoolmaaltijden van start in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De lancering van het programma voor gratis schoolmaaltijden vindt woensdag plaats op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier, meldt het ministerie van Onderwijs. Dat stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor schoolmaaltijden voor leerlingen op basis- en middelbare scholen die de hulp het best kunnen gebruiken.

56 minuten geleden
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

10 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

10 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

11 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

11 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

11 uur geleden