Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

De vrouw liep op klaarlichte dag met haar 3-jarige dochtertje op de Casper Fagelstraat toen ze volgens het OM van achteren werd aangevallen en met tientallen messteken in haar bovenlichaam, hals en hoofd werd gedood. Haar kind bleef ongedeerd.

"Wat een gruwelijke eenmansdaad leek, bleek al snel een vooraf uitgedokterde, onderling veelbesproken zaak uit eerwraak te zijn", zei een van de twee officieren van justitie. De advocaat sprak dat tegen. "Het onderzoek is nog niet klaar, en dit is een van de dingen die nog moet worden onderzocht. Eerwraak is heel complex. Nu wordt deze zaak al heel erg in een culturele hoek gedrukt."

Psychiatrisch onderzoek

De officier van justitie citeerde daarop een verklaring waarin A. had gezegd dat hij "zojuist zijn zus had gedood, en dat hij dat moest doen uit traditie". "Ze zou dood moeten omdat ze zich niet hield aan de culturele normen" zo zei de officier.

A. was te zien via een videoverbinding. Hij vertelde dat hij niet mee wil werken aan een psychiatrisch onderzoek. "Wat heb ik daar aan", vroeg hij zich af. "Alles wat ik tegen de politie heb verteld, is verdraaid." Wel zei hij dat hij bij de volgende zitting in de rechtbank meer zal gaan zeggen.

Volgende zitting

Naast hem zijn er nog drie andere mannen opgepakt: een andere broer van het slachtoffer en de verdachte, die 22 januari voor de rechter zal verschijnen, en twee neven uit Duitsland. Een van hen was ook de ex-man van het slachtoffer. Hij is onlangs overgeleverd aan Nederland, de ander wordt op 22 december naar Nederland overgebracht.

De eerstvolgende voorbereidende zitting is 4 maart.

Meer uit Binnenland

Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

28 minuten geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

1 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

2 uur geleden
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

2 uur geleden
Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

3 uur geleden
Verdachte in zaak De Vries: ik heb jullie vader niet vermoord

AMSTERDAM (ANP) - "Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan. Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden." Dat zei Kamil E. woensdag voor de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp in zijn laatste woord tijdens de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Tegen diens kinderen zei hij: "ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

3 uur geleden
VluchtelingenWerk: pas op met speculaties over komst Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Verhalen over Oekraïense vluchtelingen die alleen voor werk naar Nederland zouden komen, kunnen leiden tot een vertekende beeldvorming en verminderd draagvlak. Daarvoor waarschuwt VluchtelingenWerk. De organisatie zegt dat goed onderzoek naar de omvang van deze groep ontbreekt.

4 uur geleden