Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM opent jacht op appende automobilist met slimme camera

OM opent jacht op appende automobilist met slimme camera

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie speurt vanaf maandag met slimme camera's naar automobilisten die achter het stuur een telefoon vasthouden. De camera's sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Als daar de overtreding definitief wordt vastgesteld, krijgt de bestuurder een boete van 240 euro op de mat. Nederland heeft in Europa de primeur met de inzet van de camera.

Volgens het OM maken de camera's beelden van boven schuin naar beneden. Het gezicht van de bestuurder wordt daardoor niet vastgelegd, zijn handen en kenteken wel. Alleen als het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, gaat de foto naar het CJIB. Daar beoordeelt een boa de overtreding definitief. Volgens het OM zijn de foto's zo duidelijk dat er een boete kan worden opgelegd, aldus een woordvoerder.

De foto’s kunnen door de kentekenhouder worden opgevraagd. Tegen de opgelegde boete kan beroep worden aangetekend.

Veel overtredingen

De camera's worden sinds enige tijd ingezet in Australië. Met succes, aldus het OM. In de testperiodes in Nederland zijn veel overtredingen geconstateerd - op één dag registreerden twee camera's 400 bestuurders met een telefoon in hun hand. Het ging om metingen van 24 uur langs een N-weg en van zes uur boven een snelweg. Volgens het OM werken de camera's dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen. Het systeem kan daardoor elke dag ergens anders worden ingezet. "Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding", zegt Achilles Damen, verkeersofficier bij het OM. "Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten."

Tot dusver werden appende of bellende bestuurders bij betrapping door de politie langs de kant van de weg gezet. Volgens Damen is die handhaving "heel effectief, maar niet altijd efficiënt", omdat het veel capaciteit van de politie vergt. "Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving", aldus Damen.

Meer uit Binnenland

Syriëgangster vrijgesproken van deelname aan terreurgroep IS

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 38-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs vrijgesproken van deelname aan de terroristische organisatie IS en van het plegen van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Volgens de rechtbank zijn daar onvoldoende aanknopingspunten voor. De officier van justitie had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

12 minuten geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

20 minuten geleden
Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

1 uur geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

3 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

3 uur geleden
Extra ov naar stranden tijdens zomers weekend

ZANDVOORT/DEN HAAG (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer wordt dit weekend extra openbaar vervoer ingezet naar de stranden. Zo rijden er vanaf vrijdag meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort en zet het Haagse vervoersbedrijf HTM zaterdag en zondag de zogenoemde Strandexpress in naar Scheveningen.

3 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

4 uur geleden