Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: op A2 opgepakte man op vrije voeten, blijft wel verdachte

OM: op A2 opgepakte man op vrije voeten, blijft wel verdachte

DRIEBERGEN (ANP) - De 36-jarige man uit Utrecht die afgelopen donderdag is aangehouden tijdens een politieactie op de A2 wegens een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel is weer op vrije voeten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) op Twitter. De man blijft formeel wel verdachte, maar er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden, aldus het OM. "Verdachte situatie lijkt toeval te zijn", meldt het OM.

De man werd donderdagmiddag gearresteerd op de snelweg tussen Maarssen en Breukelen. Van den Heuvel liet daarna weten dat de politieactie te maken had met zijn veiligheid. Afgelopen vrijdag bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam dat de man langer vast moest blijven. Nu blijkt er onvoldoende bewijs om dat voorarrest te verlengen, zegt een woordvoerder van het OM.

Het politieonderzoek duurt voort. De man wordt daarom nog steeds formeel verdacht van het voorbereiden van een misdrijf waar acht jaar of meer jaar gevangenisstraf op staat, aldus de woordvoerder. Van den Heuvel is zondag door de politie op de hoogte gebracht van de redenen om de man vrij te laten. "Mij is verteld dat er onvoldoende bewijs is tegen de verdachte maar dat het onderzoek wordt voortgezet. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af", zegt hij in een reactie.

Meerdere telefoons

In het tv-programma RTL Boulevard zei Van den Heuvel zaterdag dat zijn beveiligers het idee hadden dat hij gevolgd werd door een auto. In de auto van de verdachte zouden volgens de misdaadjournalist onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons, waaronder een cryptotelefoon, zijn gevonden.

De advocaat van de verdachte liet zaterdag weten dat haar cliënt niet in de gaten had dat Van den Heuvel in de auto zat. Hij reed volgens haar te hard en "misschien ook te dicht op auto’s". Volgens Veerle Hammerstein heeft haar cliënt vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam. Na een stopteken van de politie zou hij meteen zijn gestopt. Hij "heeft meegewerkt aan het onderzoek", aldus de advocaat. "In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen."

Marengo

Volgens diverse media komt de verdachte voor in het dossier van het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Het zou gaan om Mourad O., die in het voorjaar van 2021 verhoord is als getuige in Marengo. Hij beriep zich toen op zijn verschoningsrecht en zweeg.

Van den Heuvel wordt beveiligd in verband met zijn werk voor onder meer De Telegraaf. Eind 2018 liep hij zodanig veel gevaar dat hij drie maanden niet aan de slag kon bij RTL Boulevard, waar hij duiding geeft rondom misdaadzaken. Ook na de moord op zijn collega Peter R. de Vries afgelopen zomer verscheen hij enige tijd niet in het programma.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

32 minuten geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

2 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

2 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

2 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

4 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

5 uur geleden