Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ook na aanhouding Martien R. ging bende door

OM: ook na aanhouding Martien R. ging bende door

DEN BOSCH (ANP) - Tot een halfjaar nadat Martien R. uit Oss en enkele familieleden vorig jaar november werden opgepakt, ging de bende onverminderd door met de handel in verdovende middelen. Dat zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Den Bosch.

De aanklager baseerde zich op chatgesprekken in versleutelde telefoons met EncroChat, dat dit jaar door de politie is gekraakt. Ze citeerde gesprekken over cocaïne, MDMA en over wapens. Ook noemde ze een factuur van verkochte cocaïne. Dat stond op naam van een bedrijf dat door de criminele organisatie is opgezet, zei ze.

Martien R. (49) wordt ervan verdacht dat hij een grote groep mensen, onder wie een handvol familieleden, leidde. Justitie denkt dat de groep zich bezighield met grootschalige drugs- en wapenhandel. De meeste verdachten werden vorig jaar november opgepakt, bij de grootscheepse politieactie Operatie Alfa op en rond het woonwagenkamp waar R. woont. In totaal werden toen en in de tijd die volgde zestien verdachten gearresteerd.

Drugs

Neef Toon R., die afgelopen mei als laatste werd opgepakt, chatte op EncroChat onder de naam Dirty Harry, aldus de officier. Hij sprak tot het laatste moment onder meer over z’n Beretta en over grondstoffen voor synthetische drugs. Bij zijn aanhouding trof de politie die spullen ook daadwerkelijk aan. In de telefoon van Martien R. zelf stonden naast berichten over drugs ook een notitie over het omkopen van een werknemer in de haven, voor 25.000 euro, vertelde de officier.

Nadat Martien R. was opgepakt, kreeg Arnold M. de leiding in de criminele organisatie, zo leek het in de door de aanklager gepresenteerde bewijzen.

Deze en volgende week wordt in het Paleis van Justitie in Den Bosch vier dagen lang de voortgang in het proces besproken. Ook de voortduring van het voorarrest komt aan de orde.

Meer uit Binnenland

Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

22 minuten geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

47 minuten geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

6 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer ronden gesprekken met verkenners af

DEN HAAG (ANP) - Reizigers weten na maandag of ze moeten vrezen voor nieuwe stakingen in het streekvervoer. Vakbonden FNV en CNV ronden dan verkennende gesprekken af met werkgeversvereniging VWOV over de cao in het streekvervoer. Die gesprekken werden onder begeleiding van twee procesbegeleiders opgestart na weken van stakingen. De vakbonden hebben eerder aangegeven opnieuw te gaan staken als de gesprekken op niets zouden uitlopen.

6 uur geleden
Micha Wertheim verzorgt oudejaarsconference 2023 op NPO

HILVERSUM (ANP) - Cabaretier Micha Wertheim gaat dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO verzorgen. Dat heeft BNNVARA maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de 50-jarige cabaretier de eindejaarsshow verzorgt.

9 uur geleden
Dode en gewonden bij schietpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een schietpartij in Rotterdam is zondagavond een 31-jarige inwoner van die stad gedood. Een man van 27 jaar die ook uit Rotterdam komt raakte gewond, net als een derde man van wie de politie de gegevens nog niet kon geven. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De mannen hebben vermoedelijk schotwonden maar waren wel aanspreekbaar, zei een woordvoerder van de politie.

13 uur geleden
Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval

DEN HAAG (ANP) - Vrijwilligers hebben zondag in totaal zo'n 5500 kilo aan afval opgeruimd langs de Nederlandse en Belgische kust. In Zandvoort werd de grootste berg zwerfvuil van het strand verwijderd tijdens de zogeheten Eneco Clean Beach Cup, meldt de organisatie. "Het publiek heeft hier maar liefst 850 kilo afval bij elkaar geraapt." Dat was net iets meer dan op hoofdlocatie Scheveningen, waar de deelnemers 800 kilo aan troep verzamelden.

14 uur geleden