Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ook na aanhouding Martien R. ging bende door

OM: ook na aanhouding Martien R. ging bende door

DEN BOSCH (ANP) - Tot een halfjaar nadat Martien R. uit Oss en enkele familieleden vorig jaar november werden opgepakt, ging de bende onverminderd door met de handel in verdovende middelen. Dat zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Den Bosch.

De aanklager baseerde zich op chatgesprekken in versleutelde telefoons met EncroChat, dat dit jaar door de politie is gekraakt. Ze citeerde gesprekken over cocaïne, MDMA en over wapens. Ook noemde ze een factuur van verkochte cocaïne. Dat stond op naam van een bedrijf dat door de criminele organisatie is opgezet, zei ze.

Martien R. (49) wordt ervan verdacht dat hij een grote groep mensen, onder wie een handvol familieleden, leidde. Justitie denkt dat de groep zich bezighield met grootschalige drugs- en wapenhandel. De meeste verdachten werden vorig jaar november opgepakt, bij de grootscheepse politieactie Operatie Alfa op en rond het woonwagenkamp waar R. woont. In totaal werden toen en in de tijd die volgde zestien verdachten gearresteerd.

Drugs

Neef Toon R., die afgelopen mei als laatste werd opgepakt, chatte op EncroChat onder de naam Dirty Harry, aldus de officier. Hij sprak tot het laatste moment onder meer over z’n Beretta en over grondstoffen voor synthetische drugs. Bij zijn aanhouding trof de politie die spullen ook daadwerkelijk aan. In de telefoon van Martien R. zelf stonden naast berichten over drugs ook een notitie over het omkopen van een werknemer in de haven, voor 25.000 euro, vertelde de officier.

Nadat Martien R. was opgepakt, kreeg Arnold M. de leiding in de criminele organisatie, zo leek het in de door de aanklager gepresenteerde bewijzen.

Deze en volgende week wordt in het Paleis van Justitie in Den Bosch vier dagen lang de voortgang in het proces besproken. Ook de voortduring van het voorarrest komt aan de orde.

Meer uit Binnenland

Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

53 minuten geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

2 uur geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

5 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

6 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

6 uur geleden