Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

ROTTERDAM (ANP) - De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui hebben zich schuldig gemaakt aan een "ongeoorloofde verstrengeling van belangen" met een voormalig raadslid en ondernemers. Dat heeft de officier van justitie dinsdag gezegd bij het begin van het voorlezen van de onderbouwing van de strafeis, die 176 bladzijden telt. Welke straf het Openbaar Ministerie tegen de verdachten eist, wordt woensdag bekend.

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Het OM verdenkt ze ervan bevriende ondernemers te hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. Zo zouden ze de broers Akyol hebben geholpen aan vergunningen waarmee ze hun zalencentrum ook 's nachts open konden houden. Ook zouden De Mos en Guernaoui ervoor hebben gezorgd dat de parkeertarieven rond het complex werden verlaagd.

De broers Akyol zijn ook aangeklaagd, net als de partner van een van hen, oud-raadslid Nino Davituliani. Drie andere ondernemers staan ook terecht. Het OM citeerde dinsdag een hoge ambtenaar van de gemeente, die zei dat de ondernemers "heilig" waren voor De Mos.

Eminent financieel belang

"Deze zaak gaat over het behartigen van de belangen van ondernemende medeverdachten, die een eminent financieel belang hadden bij voor hen werkende en hun gunstig gestemde wethouders", aldus de officier van justitie. Die ondernemers hadden volgens het OM "niet alleen invloed op het partijprogramma van De Mos, maar ook op de coalitieonderhandelingen en het coalitieakkoord."

Het OM spreekt van een "zorgvuldig opererende organisatie waarin deelnemers heel planmatig bezig waren omkoping het Haagse stadhuis binnen te krijgen. Twee wethouders en een aantal ondernemers hadden geregeld contact over specifieke onderwerpen. De wethouders probeerden telkens de besluitvorming in een voor de ondernemers gunstige richting te manoeuvreren. Ze deelden geheime informatie, en in sommige gevallen heeft dat geleid tot concrete resultaten, waardoor de concurrentie mijlenver op afstand werd gezet." De Mos was daarvan "de drijvende kracht en spil", aldus de officier van justitie. De aanklagers voegen eraan toe: "Het dossier is doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren op een voorkeursbehandeling van De Mos rekenden, en daarop konden rekenen."

Omkoping, meineed en mensensmokkel

De Mos en Guernaoui zouden zich hebben laten omkopen door de ondernemers. Die bestelden bijvoorbeeld filmpjes voor de verkiezingscampagne, kochten een verkiezingsbus of regelden een houten vloer in het huis van De Mos. De Mos, Guernaoui en Davituliani worden ook verdacht van meineed. Bij hun installatie zwoeren ze namelijk dat ze geen giften hebben aangenomen, en volgens het OM is dat wel gebeurd.

Davituliani en de broers Akyol zouden ook stemmen hebben geronseld voor De Mos, bijvoorbeeld door volmachten te verzamelen. De partij kreeg zo mogelijk duizenden extra stemmen. Verkiezingsfraude, noemt het OM dat. Alle verdachten staan ook terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Verder wordt De Mos verdacht van mensensmokkel doordat hij een illegale klusjesman in dienst nam, en staat een van de ondernemers terecht voor het bezit van een vuurwapen.

Meer uit Politiek

Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

4 dagen geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

4 dagen geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

4 dagen geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

5 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

5 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

6 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

6 dagen geleden