Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

ROTTERDAM (ANP) - De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui hebben zich schuldig gemaakt aan een "ongeoorloofde verstrengeling van belangen" met een voormalig raadslid en ondernemers. Dat heeft de officier van justitie dinsdag gezegd bij het begin van het voorlezen van de onderbouwing van de strafeis, die 176 bladzijden telt. Welke straf het Openbaar Ministerie tegen de verdachten eist, wordt woensdag bekend.

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Het OM verdenkt ze ervan bevriende ondernemers te hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. Zo zouden ze de broers Akyol hebben geholpen aan vergunningen waarmee ze hun zalencentrum ook 's nachts open konden houden. Ook zouden De Mos en Guernaoui ervoor hebben gezorgd dat de parkeertarieven rond het complex werden verlaagd.

De broers Akyol zijn ook aangeklaagd, net als de partner van een van hen, oud-raadslid Nino Davituliani. Drie andere ondernemers staan ook terecht. Het OM citeerde dinsdag een hoge ambtenaar van de gemeente, die zei dat de ondernemers "heilig" waren voor De Mos.

Eminent financieel belang

"Deze zaak gaat over het behartigen van de belangen van ondernemende medeverdachten, die een eminent financieel belang hadden bij voor hen werkende en hun gunstig gestemde wethouders", aldus de officier van justitie. Die ondernemers hadden volgens het OM "niet alleen invloed op het partijprogramma van De Mos, maar ook op de coalitieonderhandelingen en het coalitieakkoord."

Het OM spreekt van een "zorgvuldig opererende organisatie waarin deelnemers heel planmatig bezig waren omkoping het Haagse stadhuis binnen te krijgen. Twee wethouders en een aantal ondernemers hadden geregeld contact over specifieke onderwerpen. De wethouders probeerden telkens de besluitvorming in een voor de ondernemers gunstige richting te manoeuvreren. Ze deelden geheime informatie, en in sommige gevallen heeft dat geleid tot concrete resultaten, waardoor de concurrentie mijlenver op afstand werd gezet." De Mos was daarvan "de drijvende kracht en spil", aldus de officier van justitie. De aanklagers voegen eraan toe: "Het dossier is doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren op een voorkeursbehandeling van De Mos rekenden, en daarop konden rekenen."

Omkoping, meineed en mensensmokkel

De Mos en Guernaoui zouden zich hebben laten omkopen door de ondernemers. Die bestelden bijvoorbeeld filmpjes voor de verkiezingscampagne, kochten een verkiezingsbus of regelden een houten vloer in het huis van De Mos. De Mos, Guernaoui en Davituliani worden ook verdacht van meineed. Bij hun installatie zwoeren ze namelijk dat ze geen giften hebben aangenomen, en volgens het OM is dat wel gebeurd.

Davituliani en de broers Akyol zouden ook stemmen hebben geronseld voor De Mos, bijvoorbeeld door volmachten te verzamelen. De partij kreeg zo mogelijk duizenden extra stemmen. Verkiezingsfraude, noemt het OM dat. Alle verdachten staan ook terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Verder wordt De Mos verdacht van mensensmokkel doordat hij een illegale klusjesman in dienst nam, en staat een van de ondernemers terecht voor het bezit van een vuurwapen.

Meer uit Politiek

Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

2 uur geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

2 uur geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

7 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

2 dagen geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

2 dagen geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

2 dagen geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

2 dagen geleden