Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

AMSTERDAM (ANP) - Het opsporingsonderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is klaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt tijdens de twee inleidende zitting in de zaak tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (35) Het OM ziet G. als de schutter en E. als medepleger van de moord. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd.

"Het leed voor de nabestaanden is niet te overzien", aldus de officier van justitie. "Een belangrijk deel van hun leven is voorgoed verwoest." De familie van De Vries is, net als vorige keer, aanwezig in de rechtbank.

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard.. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei maandag dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor "ingeslagen als een bom".

Politievragen

Kort na het neerschieten van De Vries kon de politie Rotterdammer G. en zijn Poolse medeverdachte E. uit Maurik aanhouden. Het tweetal werd klemgereden op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Het tweetal is in november nader verhoord door de politie. G. doet er consequent het zwijgen toe. E. heeft aangegeven dat hij geen "politievragen" wenst te beantwoorden. Hij wil zijn verhaal tijdens een zitting van de rechtbank doen, zegt hij.

Het OM heeft het onderzoeksdossier afgerond en aan de rechtbank aangeleverd. Maandag is bedoeld als zogeheten regiezitting, waarin de advocaten van de verdachten onderzoekswensen kenbaar kunnen maken. De advocaten van G. hebben daar meer tijd voor nodig, hebben zij gezegd. Naar zeven in beslag genomen telefoons wordt nog onderzoek gedaan. Specialisten zijn er tot dusver niet in geslaagd deze toestellen te kraken.

Moordwapen

Op het vermoedelijke moordwapen is DNA gevonden van G. Hij heeft hiervoor geen verklaring gegeven. Op de handen van de verdachten zijn zogeheten schotresten gevonden. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

Justitie heeft sterke aanwijzingen dat E. op meerdere dagen voorverkenningen heeft uitgevoerd, in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting begin juni 2022 plaatsvinden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Volkswagens in 2021 weer het populairst bij autodieven

DEN HAAG (ANP) - Autodieven hebben in 2021 net als de jaren daarvoor het meest Volkswagens meegenomen. Maar ook met Toyota's, Renaults en Peugeots rijden ze graag weg, zo meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Eerder wezen cijfers van het Verbond van Verzekeraars al op een daling van de autodiefstallen en dat beeld wordt bevestigd door deze gegevens.

13 minuten geleden
Huisartsen in krantenadvertentie ten strijde tegen Zilveren Kruis

HAARLEM (ANP) - Huisartsen roepen verzekeraar Zilveren Kruis vrijdag in een paginagrote krantenadvertentie op om de vergoedingen voor praktijkondersteuners zo te laten als die zijn. Ze vrezen anders financieel flink het schip in te gaan. Een petitie tegen wijziging van de systematiek, die volgens de adverterende dokters meer dan 2500 keer werd getekend door collega's en ondersteuners, leverde niks op. Een kort geding is inmiddels aangespannen en dient op 10 februari.

1 uur geleden
OMT bespreekt quarantaineregels onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen.

2 uur geleden
RIVM deelt rapport over schadelijke stoffen in regio Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdagochtend een nieuw onderzoeksrapport naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de regio IJmond waar de staalfabriek Tata Steel staat. Omwonenden klagen al lange tijd over het bedrijf.

2 uur geleden
Rechtbank behandelt opnieuw dodelijk geweld Mallorca

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad houdt vrijdag een tweede inleidende zitting over het dodelijk uitgaansgeweld dat vorig jaar zomer plaatsvond op Mallorca. Tijdens deze zogeheten regiezitting wordt gesproken over onderzoekswensen van de verdediging, het voorarrest van de hoofdverdachten en de verdere planning van de strafzaak over de dood van Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen.

3 uur geleden
OM komt met strafeisen in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Na een uitgebreid requisitoir, dat al drie dagen heeft geduurd, komt het Openbaar Ministerie vrijdag tot een afronding met de strafeisen tegen de negentien verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Het monsterproces, Eris genaamd, gaat onder meer over vijf moorden, diverse pogingen daartoe, verboden wapenbezit en afpersing.

3 uur geleden
Holleeder voor de laatste keer aan het woord in moordproces

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder mag vrijdag voor de allerlaatste keer het woord voeren in het kader van zijn strafzaak in hoger beroep. Holleeder staat terecht op verdenking van het geven van vijf opdrachten voor liquidaties. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot levenslang. Het Openbaar Ministerie heeft die straf ook in hoger beroep geƫist. Holleeder (63) ontkent.

3 uur geleden