Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

AMSTERDAM (ANP) - Het opsporingsonderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is klaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt tijdens de twee inleidende zitting in de zaak tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (35) Het OM ziet G. als de schutter en E. als medepleger van de moord. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd.

"Het leed voor de nabestaanden is niet te overzien", aldus de officier van justitie. "Een belangrijk deel van hun leven is voorgoed verwoest." De familie van De Vries is, net als vorige keer, aanwezig in de rechtbank.

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard.. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei maandag dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor "ingeslagen als een bom".

Politievragen

Kort na het neerschieten van De Vries kon de politie Rotterdammer G. en zijn Poolse medeverdachte E. uit Maurik aanhouden. Het tweetal werd klemgereden op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Het tweetal is in november nader verhoord door de politie. G. doet er consequent het zwijgen toe. E. heeft aangegeven dat hij geen "politievragen" wenst te beantwoorden. Hij wil zijn verhaal tijdens een zitting van de rechtbank doen, zegt hij.

Het OM heeft het onderzoeksdossier afgerond en aan de rechtbank aangeleverd. Maandag is bedoeld als zogeheten regiezitting, waarin de advocaten van de verdachten onderzoekswensen kenbaar kunnen maken. De advocaten van G. hebben daar meer tijd voor nodig, hebben zij gezegd. Naar zeven in beslag genomen telefoons wordt nog onderzoek gedaan. Specialisten zijn er tot dusver niet in geslaagd deze toestellen te kraken.

Moordwapen

Op het vermoedelijke moordwapen is DNA gevonden van G. Hij heeft hiervoor geen verklaring gegeven. Op de handen van de verdachten zijn zogeheten schotresten gevonden. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

Justitie heeft sterke aanwijzingen dat E. op meerdere dagen voorverkenningen heeft uitgevoerd, in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting begin juni 2022 plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

1 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

1 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

2 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

4 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

4 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

7 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

8 uur geleden