Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

OM: onderzoek naar verdachten moord Peter R. de Vries klaar

AMSTERDAM (ANP) - Het opsporingsonderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is klaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt tijdens de twee inleidende zitting in de zaak tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (35) Het OM ziet G. als de schutter en E. als medepleger van de moord. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd.

"Het leed voor de nabestaanden is niet te overzien", aldus de officier van justitie. "Een belangrijk deel van hun leven is voorgoed verwoest." De familie van De Vries is, net als vorige keer, aanwezig in de rechtbank.

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard.. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei maandag dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor "ingeslagen als een bom".

Politievragen

Kort na het neerschieten van De Vries kon de politie Rotterdammer G. en zijn Poolse medeverdachte E. uit Maurik aanhouden. Het tweetal werd klemgereden op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Het tweetal is in november nader verhoord door de politie. G. doet er consequent het zwijgen toe. E. heeft aangegeven dat hij geen "politievragen" wenst te beantwoorden. Hij wil zijn verhaal tijdens een zitting van de rechtbank doen, zegt hij.

Het OM heeft het onderzoeksdossier afgerond en aan de rechtbank aangeleverd. Maandag is bedoeld als zogeheten regiezitting, waarin de advocaten van de verdachten onderzoekswensen kenbaar kunnen maken. De advocaten van G. hebben daar meer tijd voor nodig, hebben zij gezegd. Naar zeven in beslag genomen telefoons wordt nog onderzoek gedaan. Specialisten zijn er tot dusver niet in geslaagd deze toestellen te kraken.

Moordwapen

Op het vermoedelijke moordwapen is DNA gevonden van G. Hij heeft hiervoor geen verklaring gegeven. Op de handen van de verdachten zijn zogeheten schotresten gevonden. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

Justitie heeft sterke aanwijzingen dat E. op meerdere dagen voorverkenningen heeft uitgevoerd, in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting begin juni 2022 plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

1 uur geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

1 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

1 uur geleden
Nederland wil tientallen extra Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen

BULBOACA (ANP) - Nederland wil nog eens tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het kabinet wil die kopen van een Zwitsers bedrijf, zeggen betrokkenen. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, die tot dusver terughoudend is met medewerking aan wapenleveringen.

3 uur geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

3 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

3 uur geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

4 uur geleden