Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: nieuw bewijs in geheime berichten Rico de Chileen

OM: nieuw bewijs in geheime berichten Rico de Chileen

AMSTERDAM (ANP) - Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben een hoeveelheid verwijderde, versleutelde communicatie van Richard R., alias Rico de Chileen, leesbaar kunnen maken. Zij verstevigen de verdenking tegen R., meent het Openbaar Ministerie. R. (46) wordt verdacht van het leiden van een misdaadbende die zich schuldig zou hebben gemaakt aan het plegen van liquidaties, drugshandel en witwassen. Hij zou intensief hebben samengewerkt met Ridouan Taghi.

De door het NFI teruggehaalde PGP-communicatie (Pretty Good Privacy) betreft berichten tussen R. en Naoufal F., die vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld voor het organiseren van een liquidatie. Uit de berichten blijkt dat R. nauw heeft samengewerkt met F. en Taghi, zei het Openbaar Ministerie woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen R. bij de rechtbank Amsterdam.

R., een Chileense Amsterdammer, werd in oktober 2017 in zijn geboorteland opgepakt en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. Sindsdien zit hij in een cel in de extra beveiligde gevangenis (ebi) in Vught. Vanwege de coronacrisis is R. niet naar de rechtszaal vervoerd voor de zitting. De rechtbank had een videoverbinding met R. in de ebi. Drie bewakers hielden hem daar gezelschap.

Voorbereiding

R.'s advocaat beklaagde zich erover dat de combinatie ebi en coronacrisis allesbehalve bevorderlijk is voor een goede voorbereiding van het eigenlijke proces met zijn cliënt. Dat moet volgens de planning op 2 juni van start gaan.

De raadsman vroeg, zoals hij in een eerder stadium ook deed, om R. voorlopig vrij te laten, met een enkelband. De advocaat wees erop dat R. vanwege de coronacrisis niet eens meer naar een buitenland zou kúnnen vluchten. De rechtbank zag dat anders en bepaalde dat R. in elk geval tot aan de inhoudelijke behandeling van zijn zaak vast blijft zitten.

Richard R. wordt door justitie gerekend tot het zwaarste segment criminelen van dit moment. Ridouan Taghi is, nog voordat hij is berecht, inmiddels bekend komen te staan als de schrik van de Nederlandse onderwereld. De mannen zouden achter een ongekende hoeveelheid liquidaties zitten. Taghi, die lang voortvluchtig was en in december in Dubai werd opgepakt, staat terecht in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, dat zich nog in een voorbereidende fase bevindt. De advocaat van de kroongetuige in dat proces, Derk Wiersum, werd in september doodgeschoten.

Meer uit Binnenland

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

58 minuten geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

2 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

6 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

8 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

12 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

13 uur geleden