Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM moet vervolging NAM weer in gang zetten

OM moet vervolging NAM weer in gang zetten

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof Leeuwarden heeft het Openbaar Ministerie (OM) opdracht gegeven tot verdere strafrechtelijk vervolging van de NAM. Het gaat om de vraag of de Nederlandse Aardolie Maatschappij door de gaswinning schade aan gebouwen heeft veroorzaakt waardoor mensen in levensgevaar kwamen.

Volgens het hof is er bij één individueel geval een verdenking dat de NAM een ernstig strafbaar feit heeft begaan. "Deze verdenking rechtvaardigt in beginsel dat beklaagde zich daarvoor tegenover de strafrechter verantwoordt", aldus het hof.

Het OM maakte vorig jaar maart kenbaar af te willen zien van de verdere vervolging. Volgens justitie was er geen bewijs gevonden dat bewoners in Noord-Groningen door de gaswinning gevaar voor hun leven te duchten hadden. Ook was er volgens het OM geen bewijs van opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Daarom moest volgens het OM strafrechtelijke vervolging van de NAM worden gestaakt.

In 2017 hadden de Groninger Bodem Beweging en enkele individuele klagers het gerechtshof gevraagd het OM op te dragen de NAM te vervolgen. Het hof stelde dat er aanwijzingen waren dat het bedrijf zich mogelijk schuldig maakte aan overtreding van de wet, door met het winnen van gas opzettelijk woningen te beschadigen waardoor er levensgevaar is voor bewoners. Volgens het OM is er geen bewijs voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM.

Meer uit Binnenland

COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

55 minuten geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

57 minuten geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

1 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

1 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

2 uur geleden
Slachtoffer schietpartij werkte op gezondheidscentrum Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Op de website van het gezondheidscentrum staat een mededeling over de situatie.

2 uur geleden