
OM: meer dwarsverbanden tussen illegaal vuurwerk en drugshandel
ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie ziet steeds meer dwarsverbanden tussen de handel in illegaal vuurwerk en andere vormen van georganiseerde misdaad. "Verdachten in de vuurwerkhandel houden zich ook vaak bezig met drugshandel of de handel in illegale sigaretten", zegt landelijk vuurwerkofficier Karin Broere van het Openbaar Ministerie in het AD.
"De netwerken zijn fluïde: mensen werken vaak voor meer dan één opdrachtgever", zegt Broere. "Vervoerders bijvoorbeeld, die transporteren voor meerdere vuurwerknetwerken. En loopjongens op straat weten niet wiens vuurwerk zij verkopen."
Volgens de opsporingsinstanties is de verkoop in handen van zeker duizend handelaren en tientallen criminele netwerken. Handelaren maken gebruik van smokkelroutes en contacten uit de drugshandel. Geweld en bedreiging komen daardoor vaker voor, stellen OM en politie in de krant.
Ripdeals
"Mensen worden ook in de vuurwerkwereld onder druk gezet om iets wel of juist niet te doen, bijvoorbeeld praten met de politie", zegt de landelijk vuurwerkofficier. "En we zien ripdeals. Niet voor niets gaan mensen vaak met twee naar een vuurwerkafspraak voor een aankoop, om te voorkomen dat ze worden overvallen."
Volgens politievakbond ACP is de illegale handel in zwaar vuurwerk al jaren een 'trend' binnen de georganiseerde misdaad. "Er valt nu eenmaal veel geld in te verdienen, dus dan is het voor criminelen een aantrekkelijke markt", aldus voorzitter van de bond Gerrit van de Kamp. "Dat de handel steeds meer in handen komt van bijvoorbeeld drugscriminelen met veel kennis over de illegale markt maakt de opsporing natuurlijk lastiger. Methodes worden almaar professioneler en moderner, het duurt even voor je daar als politie zicht op hebt."
Dat vraagt nieuwe investeringen en die komen bovenop de andere taken van de politie, aldus Van de Kamp. "We zetten er meer menskracht op, maar er zit natuurlijk een grens aan onze capaciteit." Dit jaar is er tot nu toe meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in dezelfde periode een jaar geleden. "Maar dat kan ook liggen aan onze verhoogde inzet." Het is volgens hem dan ook afwachten hoe groot het probleem dit jaar precies wordt. "Je weet gewoon niet hoeveel er in omloop is."
Meer uit Binnenland
VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
5 uur geledenBREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.
6 uur geleden