OM: mannen misbruiken minderjarige jarenlang als seksslaaf
UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen van het jarenlang seksueel misbruiken van een jongen die zij eerst verslaafd zouden hebben gemaakt aan GHB en ketamine. Volgens het OM gebruikten de mannen uit Huizen en Amersfoort het slachtoffer als seksslaaf. Twee van hen zitten sinds september vast en stonden dinsdag voor het eerst voor de rechtbank in Utrecht.
De officier van justitie maakte tijdens de eerste openbare zitting bekend dat het slachtoffer een homoseksuele jongen betreft die opgroeide in een gelovig gezin en in zijn jonge tienerjaren wegliep van huis. In 2015 kreeg hij op 11-jarige leeftijd onderdak bij de nu 59-jarige Roelof E. uit Amersfoort. Daar raakte hij volgens de aanklager "zwaar aan de drugs". "Hij werd een totale zombie, met ziekenhuisopnames tot gevolg", zei de officier. E. zou het jonge slachtoffer ook hebben aangeboden voor seksdates met anderen.
In het voorjaar van 2024 begon het team mensenhandel van de politie een onderzoek naar E. en werd geprobeerd het slachtoffer "uit de hopeloze situatie te halen". Inmiddels is het slachtoffer afgekickt en verblijft hij in een psychiatrische kliniek.
Huisgenoot
Volgens het OM vormden de verdachten een criminele organisatie en maakten zij zich tot september 2024 naast onder meer verkrachting en seksuele uitbuiting ook schuldig aan mishandeling, door de jongen verslaafd te maken. De mannen zijn in september vorig jaar gearresteerd, toen de jongen 19 jaar was. De tweede verdachte die de drugs zou hebben verstrekt is een 60-jarige man uit Huizen. De derde verdachte is een huisgenoot van E. Hij zou een minimale rol hebben gespeeld en zat vorig jaar twee weken in voorarrest.
De politie heeft nog tot maart nodig om het onderzoek af te ronden, waarna het OM de dagvaardingen eventueel kan aanpassen. Verder is het wachten op rapporten van de psycholoog en de psychiater die twee verdachten hebben onderzocht. Hun advocaten willen daarna het slachtoffer en zijn moeder als getuige oproepen, bij de rechter-commissaris.
De volgende zitting is op 4 april.
Meer uit Binnenland
TILBURG (ANP) - De politie heeft vrijdag een inval gedaan bij een Tilburgse horecagelegenheid waar leden van de verboden motorclub Satudarah bijeen waren gekomen. Tien mensen zijn aangehouden en ook zijn "aanzienlijke hoeveelheden" contant geld in beslag genomen.
4 uur geledenFRANEKER (ANP) - Door een grote brand in een loods in Franeker zijn zeventien oldtimers en een boot verwoest. De brand brak in de loop van vrijdagavond uit en is aan het begin van de nacht nog niet geblust.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn er al ruim een halfjaar van op de hoogte dat Jos Leijdekkers, een van de meest gezochte verdachten van Nederland, in het West-Afrikaanse Sierra Leone verblijft. Het OM laat dat weten naar aanleiding van een publicatie door het AD en Follow the Money.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 17-jarige jongen uit Assen opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de drie dodelijke schietincidenten in Rotterdam-IJsselmonde. Hij is vrijdag aangehouden in zijn woonplaats en zit vast voor verhoor. Wat zijn rol is geweest, wordt volgens de politie verder onderzocht.
9 uur geledenFRANEKER (ANP) - In een loods in Franeker woedt een zeer grote brand, meldt de veiligheidsregio Fryslân. Het gaat om een uitslaande brand in een loods met auto's.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er is vlak over de grens met Duitsland vogelgriep vastgesteld, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Duitsland heeft in de 10 kilometer rondom het besmette legbedrijf in de plaats Hoogstede een vervoersverbod ingevoerd. Een klein deel van die beperkingszone valt in Nederland, met daarbinnen één pluimveebedrijf. Ook voor dat bedrijf, gelegen nabij Nieuw-Schoonebeek in de gemeente Emmen, gelden de beperkingen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."
12 uur geleden