Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM mag reageren op onderzoekswensen MH17-verdachte Poelatov

OM mag reageren op onderzoekswensen MH17-verdachte Poelatov

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank op Schiphol hervat donderdag de rechtszaak tegen de vier verdachten in de zaak rond de ramp met vlucht MH17. Afgelopen week waren de advocaten aan het woord van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in de rechtbank laat vertegenwoordigen. De andere drie hebben niets laten horen. Het Openbaar Ministerie is nu en waarschijnlijk ook vrijdag aan de beurt om op de onderzoekswensen van Poelatov te reageren.

De Nederlandse advocaten hebben namens de Rus een flink pakket aan onderzoekswensen geformuleerd. Zij willen onder meer vele getuigen horen, of opnieuw horen, die mogelijk nieuw licht kunnen werpen op de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines in 2014. Ook willen zij onderzoekers aan de tand voelen die hebben meegewerkt aan talloze rapporten die over de ramp zijn gemaakt.

Volgens de advocaten van voormalig luitenant-kolonel Poelatov heeft het internationale onderzoeksteam te zeer toegewerkt naar de hypothese dat MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht is geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Voor andere mogelijkheden zou te weinig oog zijn geweest. Hun cliënt ontkent iedere betrokkenheid.

Het OM krijgt de komende dagen de kans om te laten weten hoe zij over de onderzoekswensen denken. De rechtbank komt eind deze maand met de beslissingen. De zaak bevindt zich nog in de voorbereidende fase, de rechtbank is van plan vanaf begin volgend jaar aan de inhoudelijke behandeling te beginnen.

Vlucht MH17 vertrok 17 juli 2014 van Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt. De strafzaak begon afgelopen maart en zal waarschijnlijk minstens tot eind volgend jaar duren.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

3 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

4 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

9 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

10 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

10 uur geleden