Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM mag geen foto's verdachten meer tonen in liquidatieproces

OM mag geen foto's verdachten meer tonen in liquidatieproces

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie mag geen foto's meer tonen van verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh, Eris genaamd. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. Het OM toonde de politiefoto's vanaf dinsdag tijdens het requisitoir, waarin het bewijs tegen de in totaal negentien verdachten in de zaak uiteen wordt gezet. Justitie illustreerde dat betoog aan de hand van zogeheten visualisaties, waarin de foto's van de verdachten waren opgenomen.

Tijdens de zitting donderdag, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, tekende een aantal advocaten protest aan tegen het gebruik van het beeldmateriaal. Het voegt volgens hen niets toe aan het verhaal van het OM. Het Eris-onderzoek bestaat uit een aantal deeldossiers, die het OM in het requisitoir stuk voor stuk bespreekt. Het gaat onder meer over vijf huurmoorden, die onder regie van hoofdverdachte Delano R. zouden zijn uitgevoerd.

De officieren lieten tot aan het advocatenprotest de verbale uiteenzetting van een deeldossier telkens voorafgaan door een korte visualisatie: met onder meer foto's werd kort geschetst om welke feiten zo'n dossier draait, wie de (beoogde) slachtoffers waren en welke verdachten erin figureren. Daarbij werden door de politie gemaakte portretfoto's van de verdachten getoond. De beeldpresentaties waren in de zittingszaal te zien op grote en kleine schermen. De (openbare) zitting wordt onder andere door de pers gevolgd in een aparte videozaal. Daar waren de beelden te zien op een groot scherm.

Beeldpresentatie

Vooral de beeldpresentatie bij de bespreking van een moord in Amsterdam stuitte op verzet, omdat justitie de verdenkingen tegen de verdachten daarin zou hebben weergegeven als vaststaande feiten. De raadslieden wilden dat de rechtbank het OM zou opdragen de foto's te blurren dan wel zou verbieden verder nog visualisaties te tonen.

De rechtbank deelde de bezwaren van de advocaten over de beeldpresentatie over de Amsterdamse moord. Omdat de rechtbank bepaalde dat de foto's van de verdachten niet meer in de presentaties mogen worden getoond, moest het OM donderdag voor de rest van de zitting afzien daarvan. Het is niet duidelijk of justitie voor het vervolg van het requisitoir zal afzien van de visualisaties. Mogelijk worden de presentaties aangepast. Het requisitoir duurt nog meerdere dagen en zal volgens de planning op 21 januari worden besloten met de strafeisen.

Meer uit Binnenland

Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

7 minuten geleden
Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

1 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

16 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

18 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

20 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somaliƫ, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

20 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geƫist.

21 uur geleden