Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM mag geen foto's verdachten meer tonen in liquidatieproces

OM mag geen foto's verdachten meer tonen in liquidatieproces

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie mag geen foto's meer tonen van verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh, Eris genaamd. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. Het OM toonde de politiefoto's vanaf dinsdag tijdens het requisitoir, waarin het bewijs tegen de in totaal negentien verdachten in de zaak uiteen wordt gezet. Justitie illustreerde dat betoog aan de hand van zogeheten visualisaties, waarin de foto's van de verdachten waren opgenomen.

Tijdens de zitting donderdag, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, tekende een aantal advocaten protest aan tegen het gebruik van het beeldmateriaal. Het voegt volgens hen niets toe aan het verhaal van het OM. Het Eris-onderzoek bestaat uit een aantal deeldossiers, die het OM in het requisitoir stuk voor stuk bespreekt. Het gaat onder meer over vijf huurmoorden, die onder regie van hoofdverdachte Delano R. zouden zijn uitgevoerd.

De officieren lieten tot aan het advocatenprotest de verbale uiteenzetting van een deeldossier telkens voorafgaan door een korte visualisatie: met onder meer foto's werd kort geschetst om welke feiten zo'n dossier draait, wie de (beoogde) slachtoffers waren en welke verdachten erin figureren. Daarbij werden door de politie gemaakte portretfoto's van de verdachten getoond. De beeldpresentaties waren in de zittingszaal te zien op grote en kleine schermen. De (openbare) zitting wordt onder andere door de pers gevolgd in een aparte videozaal. Daar waren de beelden te zien op een groot scherm.

Beeldpresentatie

Vooral de beeldpresentatie bij de bespreking van een moord in Amsterdam stuitte op verzet, omdat justitie de verdenkingen tegen de verdachten daarin zou hebben weergegeven als vaststaande feiten. De raadslieden wilden dat de rechtbank het OM zou opdragen de foto's te blurren dan wel zou verbieden verder nog visualisaties te tonen.

De rechtbank deelde de bezwaren van de advocaten over de beeldpresentatie over de Amsterdamse moord. Omdat de rechtbank bepaalde dat de foto's van de verdachten niet meer in de presentaties mogen worden getoond, moest het OM donderdag voor de rest van de zitting afzien daarvan. Het is niet duidelijk of justitie voor het vervolg van het requisitoir zal afzien van de visualisaties. Mogelijk worden de presentaties aangepast. Het requisitoir duurt nog meerdere dagen en zal volgens de planning op 21 januari worden besloten met de strafeisen.

Meer uit Binnenland

Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

32 minuten geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

4 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

8 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

11 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

11 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

12 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

13 uur geleden